Evenimentul Zilei > Politica > Un ex-șef din serviciul secret, chemat de Ponta și Tăriceanu „să pună România pe șine”
Un ex-șef din serviciul secret, chemat de Ponta și Tăriceanu „să pună România pe șine”

Un ex-șef din serviciul secret, chemat de Ponta și Tăriceanu „să pună România pe șine”

Apariție surprinzătoare a unui fost șef din serviciile secrete pe lista de candidați ai Pro România

Un fost mare șef într-un serviciu secret este unul dintre numele cu greutate care candidează pentru Pro România, partidul condus de Victor Ponta, în Bucureşti, la alegerile parlamentare.

Victor Ponta deschide lista la Camera Deputaților, iar Călin Popescu Tăriceanu pe cea de la Senat.

Pro România a depus joi listele candidaţilor la alegerile parlamentare pe Bucureşti, iar lista la Camera Deputaţilor este deschisă de Victor Ponta şi pe primul loc la Senat este Călin Popescu Tăriceanu.

Pentru un mandat de deputat candidează alături de Ponta şi Silviu Predoiu, fost şef de direcţie în cadrul SIE și fost director interimar al serviciului de spionaj, de mai multe ori.

Astfel, primii zece candidaţi ai Pro România pentru Camera Deputaţilor sunt: Victor Viorel Ponta, Gabriela Maria Podaşcă, Silviu Predoiu, Tudor-Tim Ionescu, Ion-Valentin Voicu, Anca Elena Bălăşoiu, Ciprian-Nicolae Văcaru, Ioana-Alexandra Sîrbescu, Marius-Ionel Ivan și Mircea Adrian Maiorescu.

Fost secretar de stat, pe lista de candidați

La Senat, primii zece candidaţi ai Pro România sunt: Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, Mihai-Călin Precup, Otilia Sava, Andrei-George Metehău, Dragoş Cazacu, Carmen-Marilena Horghidan, Dumitru Tudose, Mihai-Daniel Lazăr, Victor-Ştefan Patrichi, Cristian Mărăcine.

Otilia Sava a fost, ani la rând, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Tăriceanu a demisionat din ALDE ca să poata candida pe lista partidului condus de Ponta, transmite spotmedia.ro.

Între anii 2000–2004, Silviu Predoiu a avut funcţia de şef de direcţie în cadrul SIE, și a condus, pe rând, următoarele departamente: combaterea crimei organizate , între anii 2000 și 2004, antiterrorism, între anii 2002 și 2003, dar şi protecţie internă, între anii 2003 și 2004.

De asemenea, Silviu Predoiu a fost director interimar al SIE în periaoada 20.07 – 04.10.2006, 24.04.2007 – 08.12.2007, 08-27.02.2012, 22.09.2014 – 30.06.2015 şi 26.09.2016 – 04.07.2018,  așa cum reiese de pe site-ul Serviciului de Informații Externe (SIE).

Cu o carieră de 30 de ani în spionajul românesc, generalul Silviu Predoiu explica într-un interviu acordat în 2019, după pensionare, pentru Radio Europa Liberă România cum „influențează serviciile secrete politicul”.

Ponta și Tăriceanu sunt convinși: vor să scape România de Guvernul Orban

„România are nevoie să scape de Guvernul Orban. Iar pentru asta este nevoie de Pro România, este nevoie de oameni ca mine şi ca Tăriceanu, oameni care am scos ţara din criză, care am guvernat ţara în momente dificile şi care am arătat că oamenii pot să trăiască mai bine, cu speranţă în viitor. Echipa Pro România din Parlament va lupta pentru soluţiile corecte anti-criză”, a transmis Victor Ponta.

Fostul premier și lider al ProRomânia a adăugat:

„Avem oameni cu experienţă, domnul Tăriceanu, dl Predoiu, avem şi foarte mulţi oameni tineri, Gabriela Podaşcă, Tudor Ionescu, Mihai Precup, oameni care pot să aducă energia şi tinereţea şi pe care putem să-i lăsăm după noi, să conducă echipa PRO România cu încredere!.

„Avem şi competenţa, şi oamenii, şi argumentele să fim partidul care opreşte în Parlament abuzuri împotriva românilor”, a declarat Victor Ponta, după depunerea listei de candidaţi.

Tăriceanu vrea să pună România „pe șine”

La rândul său, Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că el şi Victor Ponta au repus pe şine România şi au adus creştere economică. Tăriceanu a precizat că pe 8 noiembrie vor avea loc două congrese simultane ale Pro România şi ALDE pentru fuziunea celor două formaţiuni.

„Toţi alegătorii ALDE trebuie să ştie de acum că, votând lista Pro România, votează pe această listă şi reprezentanţii ALDE, iar partidul născut din această fuziune va fi un partid care va avea compoenta de responsabilitate socială, de politică socială coerentă, ca şi până acum, dar şi o componentă liberală. Şi cred că este important mesajul nostru pentru alegători, căci românii îşi dau seama că această criză nu va dura la infinit şi se întrebă ce vom face după această criză”, a transmis Tăriceanu.

Liderul ALDE a adăugat că „este clar că Guvernul Orban nu este capabil să gestioneze revenirea la normalitate”.

„Atât eu, cât şi Victor Ponta, am reuşit să repunem România pe şine, să aducem creştere economică. Experienţa noastră comună va fi extrem de utilă în momentul în care românii se vor uita în stânga şi în drepta după alternative, după oameni care să ajute România să iasă din criză. Vom sta alături de toţi românii să le apărăm drepturile”, a explicat Tăriceanu.

 


EVZ TV. Gen (r) Silviu Predoiu, despre erorile grave făcute în pandemie: „Prost gestionată”

EVZ TV. Generalul (r) Silviu Predoiu. „E inevitabil! Alegerile ar trebui să fie amânate”