Cât despre teoriile conspirației, Silviu Predoiu spune că acestea apar pentru a acoperi o nevoie, în cazul de față vorbim despre o incertitudine care reprezintă o stare cognitivă ce se transformă într-o stare emoțională extrem de greu de suportat, aproape imposibil de suportat.

Comunicarea din starea de urgență îmi aduce aminte de dansurile alea irlandeze în patru de la Ministerul de Interne când se tot schimbau locurile ca la dansurile irlandeze între vorbitori. Era absout hilar”, a spus fostul șef al SIE, adăugând că suntem într-o situație de criză în care se face frecvent trimitere la manipulare, la fakenews, la teoriile conspirației.

Tocmai pentru a minimaliza posibilitatea de manipulare, de fakenews, de teorii ale conspirației, autoritățile ar trebui să-și dea seama cât de importantă este transmiterea de date concrete verificabile către populație. Eu nu i-am bănuit și nu-i bănuiesc nicio clipă că încearcă să manipuleze prin cifrele prezentate, dar sunt conștient că nu au înțeles relevanța pentru populație a acestora sau nu au știut să le prezinte. Cifrele trebuie prezentate astfel încât să fie accesibile audienței de nivel mediu, nu doar specialiștilor.

Trebuie să facă niște teste înainte alături cu niște sociologi, psihologi care să-i ajute să le explice cum să le prezinte pentru a fi convingătoare, clare, pentru a fi un suport pentru ceea ce afirmă. După ce termeni de prezentat cifrele nu trebuie să te aștepți ca audiența să scoată o foaie de hârtie, un creion, o riglă de calcul și să înceapă să facă adunări și scăderi ca să înțeleagă ce-ai vrut să spui și să valideze sau nu concluziile tale. Ar trebui să fie cât se poate de explicite. Mă uitam la legea 136, cea cu carantina.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE