Tăriceanu: „În preajma alegerilor, vor să mă scoată din joc”

Tăriceanu: „În preajma alegerilor, vor să mă scoată din joc”

Fostul președinte al ALDE și al Senatului României a reacționat dur când a aflat că planul de rezervă a eșuat și că acum este la mâna procurorilor de la Parchetul General.

Tăriceanu a sperat până în ultima clipă că va fi salvat de judecătorii de la Curtea Constituțională a României, care au fost sesizați să judece un conflict constituțional, între Senatul României și Parchetul General. Dacă magistrații ar fi constatat că acest conflict există, Tăriceanu ar fi fost salvat. Cum acest lucru nu s-a întâmplat, Tăriceanu va fi anchetat pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu.

„Se pare, însă, că apropierea alegerilor îi determină pe unii să găsească soluții pentru a mă scoate din joc. Nu cedez, nu mi-e frică. Am fost patru ani obiectul unei anchete penale a DNA și în final am avut câștig de cauză la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Sunt trecut prin aceste lucruri. Nu e prima dată când se întâmpla astfel de lucruri. Cei care cred că în felul acesta voi deveni mai puțin critic la adresa președintelui și la adresa guvernului se înșală. Vom vedea care sunt prevederile, și în funcție de aceasta parchetul va acționa sau nu”, a spus Călin Popescu Tăriceanu, după ce a aflat despre decizia CCR.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anchetă pentru un abuz

Procurorii de la Parchetul General au deschis un dosar penal în care îl acuză pe Tăriceanu de abuz în serviciu, pentru că, în calitate de președinte al Senatului României, nu a pus în discuția Biroului Permanent decizia Agenției Naționale de Integritate prin care senatorul de Giurgiu, Cristian Marciu a fost menținut în funcție deși a fost declarat incompatibil.

Senatorul Tăriceanu s-a apărat și a spus că decizia nu i-a aparținut, și că Biroul Politic, prin vot politic, nu a decis să supună plenului Senatului să voteze pentru demiterea senatorului Manciu. „Comisia juridică nu a solicitat în vreun fel această solicitare, iar procurorii au considerat că eu am făcut un abuz în funcție. (...) Prin această decizie a Curții cred că se creează un precedent foarte periculos. Eu respect deciziile Curții, dar un principiul fundamental este nulitatea dreptului imperativ. Prin această decizie, principiul nulității votului imperativ este încălcat. Oricare parlamentar va putea să fie anchetat de Parchet de ce a votat într-un fel sau nu a votat”, a explicat Călin Popescu Tăriceanu.

Apărat de Cazanciuc

Fostul ministru al Justiției, senatorul PSD Robert Cazanciuc, ajuns președinte al Senatului, a decis să sesizeze Curtea Constituționale, pentru a-l scăpa pe Tăriceanu.

Astfel, pe 29 mai, Cazanciuc a cerut CCR să constate existenţa unui conflict constituţional între Parlament - Senat şi PICCJ. Cazanciuc spune că acest conflict s-a manifestat printr-o „ingerinţă directă şi neconstituţională” a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Parlamentului.