Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025

Schimbări la Casa de Pensii. Tot ce trebuie să știi pentru 2025CNPP. Sursa foto: Facebook/CNPP

În ultimul sfert al acestui an, guvernul a luat decizia de a reorganiza Casa Națională de Pensii într-un sistem cât mai eficient posibil. Prin urmare, statutul Casei Naționale de Pensii Publice a fost modificat miercuri, 18 decembrie, prin hotărâre (HG nr.118/ 2012). Acest lucru a fost făcut pentru a implementa servicii electronice avansate pentru sistemul național de pensii, în scopul recalculării pensiilor din sistemul public.

Schema de personal a Casei Naționale de Pensii Publice va fi extinsă

Un comunicat al Executivului spune că schema de personal a CNPP și a caselor teritoriale de pensii va fi extinsă cu 1000 de posturi până la 1 martie 2025.

În plus, în scopul recalculării pensiilor, 299 de cabinetele teritoriale de expertiză medicală vor fi preluate. Aceste cabinete aparțin Institutului Național de Expertiză Medicală și Recuperare a Capacității de Muncă (INEMRCM).

Până la 1 martie 2025, toate dosarele de pensii vor fi preluate de instituțiile teritoriale de pensii

Măsurile au fost aprobate, iar până la 1 martie 2025, toate dosarele de pensii vor fi preluate de instituțiile teritoriale de pensii.

Potrivit datelor recente ale Institutului Național de Statistică (INS), pensia medie lunară a crescut cu 6,4% în trimestrul trei comparativ cu trimestrul anterior, ajungând la 2.582 lei.

pensie

Pensie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a ajuns la 4,597 milioane de persoane, în scădere cu 2.000 de persoane față de trimestrul anterior. Numărul mediu de pensionari a fost de 4,965 milioane de persoane, în scădere cu 6.000 de persoane față de trimestrul 2 din 2024.

Indicele pensiei medii reale a fost de 105,1% față de trimestrul anterior

Pensia medie lunară este calculată luând în considerare pensiile plătite de casele de pensii pentru toate categoriile de pensionari (de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.).

Raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit și contribuția de asigurări sociale de sănătate) și câștigul salarial mediu net a fost de 53,5% în trimestrul 3, în comparație cu 50,4% în trimestrul anterior, conform statisticilor oficiale.

Indicele pensiei medii reale, care este calculat ca raport între indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale și indicele prețurilor de consum, a fost de 105,1% față de trimestrul anterior.

Ne puteți urmări și pe Google News