Rusia ajută separatiștii din Abhazia. Regiunea se confruntă cu o catastrofă umanitară
- Andrei Arvinte
- 22 decembrie 2024, 19:42
Regiunea separatistă georgiană Abhazia se confruntă cu ”o catastrofă umanitară” din cauza lipsei critice de energie electrică. Întreruperile actuale de curent sunt de 9-11 ore pe zi.
Rusia va începe, de luni, livrări umanitare de energie electrică către Abhazia, o regiune separatistă georgiană susţinută de Moscova, au declarat oficiali locali citaţi de agenţiile de presă ruse, transmite Reuters.
Lipsă critică de energie electrică
Deficitul de energie electrică, frecvent în Abhazia în lunile de iarnă, a început la începutul lunii decembrie, când nivelurile scăzute ale apei de la barajul hidroenergetic Enguri au forţat oprirea de urgenţă a acestuia.
Regiunea a solicitat ajutor Rusiei, afirmând că se confruntă cu ”o catastrofă umanitară” din cauza lipsei critice de energie electrică.
”Ca răspuns la apelul Abhaziei, conducerea Rusiei ne-a întins din nou o mână de ajutor şi începe să realizeze un transfer umanitar de energie electrică către republică,” a declarat Badra Gunba, preşedintele autoproclamat al Abhaziei, citat de agenţia de presă Interfax.
Penele de curent vor fi reduse la patru ore pe zi
Compania de energie din Abhazia, Chernomorenergo, a anunţat că penele de curent vor fi reduse la patru ore pe zi, comparativ cu întreruperile actuale de 9-11 ore.
Abhazia se învecinează cu regiunea Krasnodar din sudul Rusiei. Ministerul Energiei din Rusia şi operatorul rus de export de energie electrică InterRAO (IRAO.MM) nu au oferit comentarii imediate.
Abhazia s-a desprins de sub controlul Georgiei într-un război după prăbuşirea Uniunii Sovietice, la începutul anilor 1990, conflict în urma căruia sute de mii de georgieni etnici au fugit din regiune.
Moscova sprijină de mult timp Abhazia şi o altă regiune separatistă georgiană, Osetia de Sud, recunoscându-le independenţa după ce a învins Georgia într-un război de cinci zile în 2008.