China rămâne cea mai mare amenințare militară și cibernetică pentru SUA. Raport
- Emanuel Nițulescu
- 26 martie 2025, 09:08

China rămâne principala amenințare militară și cibernetică la adresa Statelor Unite, potrivit unui nou raport al agențiilor de informații americane, care spunea că Beijingul face progrese „constante, dar inegale” în ceea ce privește capabilitățile pe care le-ar putea folosi pentru a captura Taiwanul.
Războiul din Ucraina, sursă de informații valoroase pentru China
China are capacitatea de a lovi Statele Unite cu arme convenționale, de a compromite infrastructura SUA prin atacuri cibernetice și de a-i viza echipamentele spațiale, precum și de a încerca să înlocuiască SUA ca putere de top în domeniul inteligenței artificiale (AI) până în 2030, se arată în Evaluarea anuală a amenințărilor realizată de comunitatea de informații a SUA.
Rusia, alături de Iran, Coreea de Nord și China, încearcă să provoace SUA prin campanii deliberate pentru a obține un avantaj. Războiul Moscovei din Ucraina i-a oferit „o mulțime de lecții privind lupta împotriva armatelor occidentale și a serviciilor de informații într-un război la scară largă”, se arată în raportul publicat marți, arată The Guardian.
China, cel mai capabil concurent strategic al Washingtonului
Publicat înaintea prezentării în fața comisiei de informații a Senatului, de către șefii serviciilor de informații ai lui Donald Trump , raportul spune că Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) probabil că intenționează să folosească modele lingvistice avansate pentru a crea știri false, a imita personaje și a activa rețelele de atac.
„Armata chineză deține capabilități avansate, inclusiv arme hipersonice, avioane stealth, submarine avansate, echipamente spațiale și de război cibernetic puternice și un arsenal mare de arme nucleare”, a declarat directorul de informații naționale, Tulsi Gabbard, etichetând Beijingul drept „cel mai capabil concurent strategic al Washingtonului”.
Precursorii fentanilului, mărul discordiei China-SUA
Trump a majorat tarifele la toate importurile din China cu 20% pentru a pedepsi Beijingul pentru ceea ce spune că este eșecul acesteia de a opri transporturile de substanțe chimice folosite pentru a face fentanil. China neagă că joacă un rol în criza, care este principala cauză a deceselor prin supradoză de droguri din SUA, dar problema a devenit un punct major de fricțiune între administrația Trump și oficialii chinezi.
„Nu există nimic care să împiedice China... să reprime precursorii de fentanil”, a spus Ratcliffe.

John Ratcliffe/ Sursa foto Wikipedia
Ambasada Chinei la Washington nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii.
Audierea comisiei a fost umbrită de senatorii democrați care le-au cerut socoteală lui Ratcliffe și Gabbard din cauza dezvăluirilor potrivit cărora ei și alți oficiali de top ai lui Trump au discutat despre planuri militare extrem de sensibile într-un grup de aplicații de mesagerie Signal, grup care a inclus accidental un jurnalist.
Cresc amenințările la adresa Taiwanului
Însă preocupările SUA cu privire la China au dominat aproximativ o treime din raportul de 32 de pagini, care spunea că Beijingul ar urma să extindă constrângerea militară și economică față de Taiwan, insula guvernată democratic, despre care China pretinde că este teritoriul său.
„PLA înregistrează probabil progrese constante, dar inegale în ceea ce privește capacitățile pe care le-ar folosi în încercarea de a pune mâna pe Taiwan și de a descuraja – și, dacă este necesar, de a înfrânge – intervenția militară a SUA”, se arată în raport.
Totuși, China se confruntă cu provocări interne „descurajante”, inclusiv corupție, dezechilibre demografice și fluxuri fiscale și economice care ar putea afecta poziția Partidului Comunist, de guvernământ în țară.
Creșterea economică a Chinei va continua probabil să încetinească din cauza încrederii scăzute a consumatorilor și a investitorilor, iar oficialii chinezi par să se pregătească pentru mai multe fricțiuni economice cu SUA, se arată în raport.