Cât de puternică militar e China comunistă. Un raport al Pentagonului dezvăluie evoluțiile armatei regimului de la Beijing.
Multe cazuri de corupție
Pentagonul a publicat recent raportul său anual privind capacitățile militare ale Chinei, care își propune să documenteze nivelul de pregătire de luptă al armatei chineze.
Potrivit acestui raport, Armata Populară de Eliberare (APE) a dictaturii comuniste de la Beijing își continuă modernizarea începută cu decenii în urmă, dar aceste eforturi sunt îngreunate de cazuri de corupție, care au dus la înlăturarea unor lideri de rang înalt.
Întărirea marinei din China
Marina Chinei, cea mai mare din lume, are acum peste 370 de nave și submarine, față de aproximativ 340 în 2022, potrivit Pentagonului.
Forțele navale chineze și-au consolidat, de asemenea, capacitatea de a face misiuni dincolo de primul lanț de insule din Pacific, care include Okinawa, în Japonia, Taiwan și Filipine, precizează raportul.
China comunistă are este 600 de focoase nucleare
Stocul Chinei de focoase nucleare operaționale a crescut la peste 600 în 2024 de la peste 500 anul trecut, se arată în raport.
Va depăși 1.000 de focoase nucleare până în 2030, asigură Pentagonul, în vreme ce Beijingul se străduiește "să modernizeze, să diversifice și să-și extindă rapid forțele nucleare".
Acest lucru va permite Chinei să "vizeze mai multe orașe americane, instalații militare și locuri strategice" în cazul unui potențial conflict nuclear.
Forțele Aeriene din China
Forțele aeriene chineze "se apropie rapid de standardele tehnologice americane", se arată în raport.
Modernizează și dezvoltă propriile dispozitive, precum și sisteme autonome, fără pilot.
Ce rachete are China
China dezvoltă, de asemenea, noi rachete balistice intercontinentale (ICBM) care vor îmbunătăți "în mod semnificativ" forțele sale nucleare și vor necesita o producție sporită de focoase nucleare, susține raportul.
Până în 2022, China a "finalizat probabil" construcția a trei noi câmpuri de lansare de rachete, care includ cel puțin 300 de unități de lansare de rachete balistice intercontinentale, dintre care unele au fost deja încărcate.
Beijingul ar putea încerca, de asemenea, să dezvolte rachete intercontinentale convenționale capabile să lovească Statele Unite, adăugă raportul.
Proiecție mondială
China încearcă să-și extindă infrastructura și logistica în străinătate pentru a-și "proiecta și menține puterea militară pe distanțe mai mari" dincolo de baza sa din Djibouti, afirmă Pentagonul.
APE are în vedere construirea de facilități logistice militare în țări precum Birmania, Pakistan și Bangladesh, precum și în Kenya și Nigeria, printre altele.
Presiuni asupra Taiwanului
China și-a "intensificat" presiunea diplomatică, politică și militară contra Taiwanului în 2023, se arată în raport.
Beijingul "a continuat să erodeze normele stabilite de mult în Taiwan și în jurul său, folosind diverse tactici de presiune", adaugă Pentagonul.
Aceste presiuni includ menținerea prezenței navale în jurul insulei, creșterea incursiunilor dincolo de linia mediană a strâmtorii Taiwan, linia tampon neoficială dintre cele două teritorii, și în spațiul aerian al Taipeiului, precum și desfășurarea de exerciții militare la scară largă în apropiere.
Pe baza statisticilor armatei taiwaneze, Pentagonul constată o creștere a numărului de avioane chineze care au traversat linia mediană în 2023, potrivit La Libre Belgique.
(Traducere: Gabriela Sîrbu, RADOR RADIO ROMÂNIA)