Economia din China comunistă își ratează obiectivele. Cea mai lentă creștere economică

Economia din China comunistă își ratează obiectivele. Cea mai lentă creștere economicăEconomie. Sursa foto: Dreamstime

Criza imobiliară și a locurilor de muncă afectează dramatic a doua cea mai mare economie a lumii. China își ratează obiectivul de creștere a PIB-ului la 5,1. Reușește doar 4,7, iar analiștii lumii numesc drept dezamăgitoare cele mai recente date privind economia Chinei, transmite Reuters.

China dezamăgește

Datele publicate de Biroul Naţional de Statistică al Chinei indică faptul că cea de-a doua economie a lumii se confruntă cu cel mai lent ritm de creştere din ultimele luni.

PIB-ul ţării raportat de autoritățile chineze arată o creștere pentru al doilea trimestrul de doar 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ratând, astfel, aşteptările unei creşteri de 5,1%, potrivit unui sondaj Reuters.

Criza imobiliară încetinește economia Chinei

Preţurile locuinţelor înregistrează o continuă scădere, cu 4,5% în iunie, după un declin de 3,9% în mai, în timp ce rata şomajului s-a menţinut la 5%, în linie cu estimările.

"Per ansamblu, datele dezamăgitoare privind PIB-ul arată că drumul spre atingerea ţintei de creştere de 5% rămâne dificil. Un efect negativ asupra avuţiei de pe urma scăderii preţurilor proprietăţilor imobiliare şi al acţiunilor companiilor listate, alături de creşterea redusă a salariilor, pe fondul măsurilor de reducere a costurilor, afectează semnificativ consumul", a apreciat un expert în economie pentru Reuters.

De asemenea, vânzările cu amănuntul din iunie au ratat estimările, crescând cu 2%, comparativ cu prognoza de creştere de 3,3%, arată aceeași sursă.

Industria din China a crescut cu 0,3% peste așteptări

”Estimăm că cheltuielile cu amănuntul discreţionare au scăzut în cel mai puternic ritm secvenţial de la restricţiile pentru pandemie din Shanghai din aprilie 2022”, a spus economistul principal la Oxford Economics, Louise Loo, într-o notă.

Cu toate acestea, creşterea anuală a producţiei industriale din iunie a depăşit aşteptările, la 5,3%, comparativ cu estimarea Reuters de 5%.

Potrivit aceluiași raport, producţia de înaltă tehnologie a Chinei a înregistrat o creştere de 8,8% a valorii adăugate, în iunie. De asemenea, investiţiile în mijloace fixe urbane au crescut cu 3,9% în primele şase luni ale anului, îndeplinind aşteptările.

Ne puteți urmări și pe Google News