Poftele Kremlinului, prea mari. Chișinăul nu va negocia deblocarea tranzitului pentru gazul rusesc

Poftele Kremlinului, prea mari. Chișinăul nu va negocia deblocarea tranzitului pentru gazul rusescSursa foto: novinite.com

Republica Moldova. Chișinăul nu planifică vreo discuție, la Kiev, privind deblocarea tranzitului pentru gazul rusesc. Este declarația vicepremierului Mihai Popșoi. Oficialul a menționat că autoritățile nu-i pot permite unui stat agresor să facă bani pe „sângele ucrainenilor”.

Popșoi: Nu vrem ca un stat agresor să câștige bani

Reacția vicepremierului moldovean vine în contextul în care Gazprom a solicitat autorităților de la Chișinău să negocieze cu Ucraina prelungirea contractului de tranzit al gazelor rusești, din 1 ianuarie 2025.

Popșoi spune că Republica Moldova nu poate permite Rusiei să câștige bani „pe sângele ucrainenilor”.

„Cum vă imaginați ca un cetățean moldovean, inclusiv un reprezentant al diplomației, să ceară Ucrainei să permită Rusiei să câștige bani în continuare pe sângele cetățenilor ucraineni? Cum să se dea în continuare bani Federației Ruse, ca aceasta să procure armament de tot felul, pentru a ucide zilnic ucraineni nevinovați? Cum vă imaginați ca cineva să impună sau să convingă Ucraina să dea în continuare bani statului agresor?”, a comentat vicepremierul pentru Exclusiv TV, preluat de IPN.

Mihai Popșoi/ Sursa foto: unimedia.md

Sandu: Rusia a generat criza

Și președinta Maia Sandu a declarat recent că criza energetică a fost generată de Federația Rusă care, decenii la rând, a susținut un regim nelegitim în stânga Nistrului.

Mai mult, șefa statului a reiterat că Gazprom ar urma să-și îndeplinească angajamentele din contractul cu Moldovagaz. Înțelegerea cuprinde și obligațiunea de a livra aceste gaze către malul stâng, indiferent de calea de tranzit.

„Cunoaștem că Gazprom nu își îndeplinește de ceva timp obligațiile contractuale în raport cu malul drept. Aici lucrurile au fost mai simple pentru că guvernarea a reușit să identifice surse suplimentare alternative. În cazul malului stâng, dacă Gazprom nu-și va îndeplini această obligațiune contractuală, atunci Guvernul să ia alte măsuri. Indiferent de soarta contractului între Ucraina și Federația Rusă există un contract, care poate fi în continuare respectat și îndeplinit între SA Moldovagaz și Gazprom”, a spus Maia Sandu.

Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pentru luna ianuarie 2025, pentru a livra gaz către regiunea transnistreană. Astfel, peste 300 de mii de persoane din stânga Nistrului ar putea rămâne fără căldură și lumină.

Maia Sandu/ Sursa foto: captură video, privesc.eu