Rusia solicită ajutorul Chişinăului. Condiţia halucinantă a Gazpromului şi criza energetică care loveşte Moldova în prag de iarnă

Rusia solicită ajutorul Chişinăului. Condiţia halucinantă a Gazpromului şi criza energetică care loveşte Moldova în prag de iarnăSursa foto: novinite.com

Republica Moldova. Moscova încearcă să profite de vulnerabilitatea Chişinăului în aprovizionarea cu resurse energetice pentru a rezolva problema tranzitului de gaze naturale prin Ucraina. O solicitare în acest sens a fost făcută de către directorul gigantului rus Gazprom, Alexei Miler, în cadrul întrevederii de la Sankt Petersburg cu ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov.  Ultimul a făcut un apel disperat către partenerii internaţionali.

Astfel, Republica Moldova a fost pusă într-o situaţie penibilă ca să convingă ţara afectată de invazia rusă de a renunţa la principala sa armă economică.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, a avut luni o întâlnire de lucru cu președintele Gazprom, Alexei Miller. Întâlnirea a avut loc la Moscova. Cei doi au discutat despre soarta livrărilor de gaze naturale după 1 ianuarie.

Ministrul Energiei, Victor Parlicov

Ministrul Energiei, Victor Parlicov. Sursa foto: Gazprom

Din declaraţiile lui Parlicov, rezultă că la întrevederea de la Sankt Petersburg nu au fost găsite soluţii.

Gigantul rus Gazprom îi cere Chişinăului să-i rezolve problema cu Ucraina

Alexei Miler a cerut delegaţiei moldoveneşti să convingă Ucraina să continue tranzitul de gaze pe teritoriul ei după 1 ianuarie 2025. Victor Parlicov s-a arătat sceptic că-i va reuşi să îndeplinească această solicitare a Gazpromului.

Ministrul moldovean a precizat miercuri, într-o conferinţă de presă, că a purtat discuții cu Kievul. Parlicov a dat de înţeles că discuţia cu ţara vecină afectată de invazia rusă nu s-au soldat cu succes. Totuşi, speră că în ultima clipă va fi luată o decizie favorabilă..

„Întrebarea tranzitului prin Ucraina nu ține de Republica Moldova. Nu noi suntem cei care putem rezolva această problemă. Dar ei ne-au solicitat să discutăm cu partea ucraineană, să-i convingem să continue tranzitul. Noi am discutat cu partea ucraineană și anterior. Decizia ar putea fi luată în ultimul moment”, a declarat ministrul.

Energie mai scumpă pentru Republica Moldova

Parlicov a dat asigurări că Gazprom își va onora obligațiile și după 1 ianuarie. Indiferent dacă este tranzit prin Ucraina sau nu. Livrările de gaze se vor face printr-o rută alternativă. Fapt care va conduce la majorarea considerabilă a preţurilor la resursele energetice.

Dacă tranzitul prin Ucraina va fi sistat, Rusia ar putea livra gaze în stânga Nistrului prin Turcia. Însă, în acest caz, Gazprom condiționează livrările cu achitarea pretinsei datorii istorice. Datorie care este prescrisă. Iar un audit internaţional a arătat că datoria invocată de concernul rus nu este confirmată, în cea mai mare parte, prin documente.

Reacție de ultimă oră de la Guvern! Ce se întâmplă cu România după încetarea furnizării de gaze rusești în Bulgaria şi Polonia

Gazprom pune condiţii Chişinăului/ Sursa foto. Arhiva EVZ

„A apărut o discuție mai complicată. În înțelegere, Gazprom leagă subiectul livrărilor prin Turcia de subiectul achitării acelei pretinse datorii aferente malului drept. Adică dacă nu va fi progres pe acele datorii, atunci noi încă vom lua în considerare ce e posibil pe ruta alternativă, cât vom livra, cum. Ne putem aștepta Gazprom să introducă modificări în contract. Să nu vrea să livreze până la hotar, volumele integrale”, a precizat Parlicov în conferinţa de presă.

Apelul ministrului Energiei către partenerii de dezvoltare

Deşi s-a arătat încrezător că Gazprom va continua livrările de gaze naturale după 1 ianuarie, Parlicov a dat de înţeles că Guvernul se pregăteşte de scenarii mai sumbre. În acest sens, a făcut şi un apel către partenerii de dezvoltare.

„Dacă aceste volume se redirecționează, va trebui să lucrăm cu situația în care vom fi puși. Volumele pot fi asigurate. Vom achiziționa energie electrică din altă parte, ar putea fi mai scumpă.

Livrările de gaze pot fi livrate fizic, depinde cum ele sunt achitate. Noi apelăm și la sprijinul partenerilor internaționali. Noi fără sprijinul lor nu vom putea trece de scenariul în care regiunea transnistreană nu are gaze deloc sau suficiente. Tehnic și comercial există soluții, lucrăm pentru a ne pregăti. Lucrăm și cu partea transnistreană”, a a spus Parlicov.

Cum Republica Moldova a fost lovită de o nouă criză energetică majoră

La 31 decembrie expiră acordul ruso-ucrainean, parafat cu cinci ani în urmă, privind tranzitul de gaze ruseşti pe teritoriul ţării vecine.

Deşi Moscova s-a arătat disponibilă de a continua livrările de gaze spre Europa pe teritoriul ucrainean, Kievul a refuzat să mai discute această problemă cu ţara cu care se află în război de aproape trei ani. Tranzitul de gaze ruseşti către Europa fiind o armă economică a ucrainenilor împotriva invadatorilor ruşi.

Aflate în febra pregătirilor de scrutinul prezidenţial referendumul privind integrarea europeană, autorităţile de la Chişinău s-au pomenit nepregătite, în prag de iarnă, în partea ce ţine de aprovizionarea cu resurse energetice.

„Campania electorală încă nu a început, dar văd că s-a început un atac ca la comandă, cu informații false, în mod special în ceea ce privește tarifele la gazele naturale și la energia electrică.

Guvernul, într-adevăr, nu poate să cunoască ce va fi pe piața internațională, dar vreau să asigur totată lumea că moldovenii în acest sezon nu vor plăti tarife mai scumpe la gaz și la electricitate”, declara premierul Dorin Recean la 11 septembrie, înainte de începerea campaniei electorale.

Dragi cetățeni, trebuie să fiu onest cu dvs, noi avem de confruntat o iarnă foarte grea. Trebuie să ne pregătim de acest lucru. O eventuală criză survine din 2 surse: prima este eventuala întrerupere de furnizare de gaze naturale către stânga Nistrului.

Acolo trăiesc circa 350 de mii de persoane și majoritatea cetățenii noștri și ei riscă să rămână fără căldură și fără electricitate. Asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri, noi trebuie să găsim o soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla, în cazul în care Gazprom nu-și va respecta obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifului la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de către ANRE. În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există doarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Întrebări despre cum s-au făcut achizițiile vara, toamna etc., și sunt validate așteptările cetățenilor ca aceste întrebări să fie clarificate”, a declarat Dorin Recean în cadrul şedinţei de miercuri, 27 noiembrie.