Primul deces al unui om, în SUA, din cauza gripei aviare
- Teodora Vitan
- 7 ianuarie 2025, 17:58
Statele Unite au înregistrat recent primul deces uman asociat cu gripa aviară, un eveniment tragic care a ridicat noi semne de întrebare în legătură cu riscurile acestei boli. Potrivit autorităților victima, un pacient în a fost infectată cu virusul H5N1 provenit de la păsări de curte și sălbatice. Deși se află în stare gravă din cauza unor afecțiuni preexistente, cazul este considerat unul izolat, fără dovezi de transmitere de la persoană la persoană.
Primul deces din cauza gripei aviare în Statele Unite
Autoritățile din Louisiana au anunțat luni primul deces uman asociat gripei aviare în Statele Unite. Este vorba despre un pacient în vârstă de peste 65 de ani, care suferea de mai multe patologii preexistente.
„Acest pacient a fost primul caz uman grav de gripă aviară depistat în Statele Unite” și s-a contaminat cu virusul H5N1 prin intermediul păsărilor de curte și sălbatice. Deși pacientul se afla în „stare critică” din cauza unei afecțiuni respiratorii, autoritățile au informat că nu au fost identificate alte cazuri sau dovezi de transmitere de la persoană la persoană.
Riscul de răspândire și preocupările experților
În ciuda acestui tragic deces, autoritățile au subliniat că riscul pentru populația generală rămâne „scăzut”. În schimb, persoanele care lucrează cu păsări sau care sunt expuse la acestea în timpul liber reprezintă un „risc mai mare”.
„Este un virus urât, pe care nimeni nu şi-ar dori să-l contracteze”, a declarat Jennifer Nuzzo, profesoară de epidemiologie, subliniind riscurile pentru persoanele care vin în contact cu animalele infectate.
De asemenea, experții sunt îngrijorați de posibila mutație a virusului care ar putea facilita transmiterea de la om la om, având în vedere că virusul H5N1 a evoluat în ultimele luni.
Răspunsul autorităților și măsurile de prevenție
Centrele Americane pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) au precizat că, deși un deces din cauza H5N1 în Statele Unite nu este neașteptat, monitorizarea continuă a virusului este esențială.
„Peste 950 de cazuri de gripă aviară H5N1 au fost raportate la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), iar aproximativ jumătate dintre ele au dus la deces”, au adăugat autoritățile.
În ciuda acestor îngrijorări, Margaret Harris, purtătorul de cuvânt al OMS, a subliniat că „riscul pentru populația generală rămâne scăzut” și a confirmat că SUA efectuează o „supraveghere intensă” a virusului. Totodată, experții au subliniat că măsurile de prevenție, inclusiv vaccinarea lucrătorilor din agricultură, trebuie întărite pentru a reduce riscurile asociate cu gripă aviară, transmite AFP.