Toate schimbările din noua lege a pensiilor. La ce să te aștepți
- Iulia Moise
- 8 ianuarie 2025, 14:29
Începând cu 1 septembrie 2024, a intrat în vigoare Legea nr. 360/2023, care este noua lege a pensiilor, dar din ianuarie 2025 vor intra în vigoare alte prevederi extrem de importante, care vor schimba aproape în întregime sistemul de pensii.
Recalcularea pensiilor prin includerea veniturilor nepermanente
Pensiile vor fi recalculate automat folosind veniturile nepermanente, care au fost baza pentru contribuțiile la sistemul de pensii. În cazul în care nu există dovezi în dosarul de pensie pentru aceste venituri, pensionarii au șase luni pentru a le cere fostilor angajatori să le elibereze și să le depună la casa de pensii.
Calcularea pensiilor în funcție de salariu
După atingerea vârstei de pensionare, continuarea activității pe baza aceluiași contract individual de muncă face imposibilă primirea unei pensii simultan. Această modificare va începe să se aplice la 1 ianuarie 2024.
Pentru angajații ale căror contracte individuale de muncă încetează din cauza îndeplinirii condițiilor de limită de vârstă, angajatorii sunt obligați să elibereze un nou tip de atestat. În Ghidul practic 3, aflați cum se completează această adeverință.
Reducerea vârstei standard de pensionare pentru femeile care au avut copii
Femeile care au finalizat stagiul complet de cotizare și au născut și crescut copii până la vârsta de 16 ani beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare în funcție de numărul de copii crescuți.
Termenul minim de cotizare
Perioada în care au fost plătite contribuții de asigurări sociale este singura perioadă care este inclusă în stagiul minim de cotizare. Stagiul minim de cotizare nu include perioadele tratate ca atare.
Stagiile de cotizare asimilate pensiilor
Perioada de cotizare asimilată a studiilor de masterat și doctorat va fi luată în considerare atunci când se stabilește limita de vârstă pentru pensie. În scopul acordării unei pensii-limită de vârstă, perioada în care o persoană a primit o pensie de invaliditate nu se va echivala.
Pensia anticipată fără penalizare va dispărea
Acest tip de pensie va fi acordat numai cu reducere. Pensiile anticipate care au fost stabilite în conformitate cu Legea 263/2010 vor fi considerate pensii anticipate fără o reducere a procentului. Pensiile anticipate parțiale care au fost stabilite în conformitate cu Legea 263/2010 vor fi transformate în pensii anticipate, cu menținerea procentului de reducere.
Pensia pentru limită de vârstă care reduce vârsta standard de pensionare
Persoanele care au depășit stagiul complet de cotizare cu cel puțin cinci ani au dreptul de a solicita o pensie pentru limită de vârstă cu până la cinci ani înainte de atingerea vârstei standard de pensionare.
Puncte suplimentare pentru stabilitate
Aceste puncte sunt acordate pentru un stagiu de cotizare de peste 25 de ani, așa cum urmează:
- o medie de 0,50 puncte pe an după 25 de ani;
- 0,75 puncte în fiecare an care depășește treizeci de ani;
- Un punct la fiecare 35 de ani.
Metoda de calcul al pensiilor
Valoarea pensiei se calculează prin înmulțirea valorii punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate de asigurat. Potrivit punctului de referință, suma este de 81 de lei. Acumularea punctelor de contribuție, stabilitate și perioade asimilate și necontributive formează un total de puncte.