Vârsta la care poți ieși la pensie în România. Calcule făcute în funcție de anul nașterii
- Mădălina Sfrijan
- 29 decembrie 2024, 07:12
Legea pensiilor a intrat în vigoare recent și a adus schimbări importante pentru români. Dincolo de creșterile de care au beneficiat senatorii, aceasta include modificări legate de vârsta de pensionare și stagiile de cotizare. Salariații pot afla cu ușurință la ce vârstă se pot ieși din câmpul muncii.
Legea pensiilor. Cum poți afla la ce vârstă ieși la pensie în funcție de anul nașterii
Potrivit prevederilor din legea pensiilor, acești parametri ar putea fi modificați o dată la trei ani. Prin urmare, durata de viață este corelată cu evoluția demografică. Proiectul de modificare a legii pensiilor a avut ca scop eliminarea tuturor inechităților din acest sector.
„Începând cu data finalizării eşalonării prevăzute în anexa nr. 5, stagiul minim de cotizare contributiv, stagiul complet de cotizare contributiv şi vârsta standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege, sunt majorate în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum 3 ani", conform noii legi.
Ce se întâmplă dacă speranța de viață scade
În contextul în care speranța de viață va crește, stagiul minim cotizare și vârsta de pensionare „vor fi majorate proporțional cu jumătate din perioada de creștere” a acesteia. În cazul în care speranța de viață este în scădere, valorile respective nu ar putea fi majorate.
„În situaţia în care se constată o evoluţie pozitivă a speranţei de viaţă, autorităţile competente vor lua măsuri de modificare a stagiului minim de cotizare contributiv, a stagiului complet de cotizare contributiv şi a vârstei standard de pensionare cu jumătate din perioada de creştere a speranţei de viaţă, prin modificarea cadrului legal. În situaţia în care se constată o evoluţie negativă a speranţei de viaţă, stagiile de cotizare şi vârsta standard de pensionare nu pot fi majorate (alin. 6)”, se arată în lege.
Legea pensiilor. Vârsta de pensionare a femeilor și a bărbaților va fi aceeași
Începând din anul 2035, femeile și bărbații vor putea ieși la pensie la vârsta de 65 de ani. Modificarea în lege a fost făcută în raport cu cerințele impuse la nivelul UE. De altfel, stagiul minim de cotizare va fi în continuare de 15 ani, în timp ce stagiul complet va fi de 35 de ani, arată Bugetul.
Conform noii legi, angajații pot rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani.