Funeraliile fostului președinte american Jimmy Carter vor avea loc loc pe 9 ianuarie
- Dosofteea Lainici
- 30 decembrie 2024, 06:05
Update: Funeraliile de Stat ale fostului președinte american Jimmy Carter, care a decedat duminică la vârsta de 100 de ani, sunt programate să aibă loc pe 9 ianuarie la Catedrala Națională din Washington, conform unui articol publicat luni de cotidianul New York Times.
Un cortegiu funerar va transporta trupul lui Carter din orașul său natal, Plains, către Atlanta, unde va fi expus sâmbătă și duminică la Centrul Prezidențial Carter. Ulterior, acesta va fi transportat cu avionul la Washington pe 6 ianuarie, unde va fi depus la Capitoliu. După ceremonia de la Catedrala Națională, Carter va fi adus înapoi în Georgia pentru înmormântare”.
Știrea inițială: A murit Jimmy Carter, fost președinte al Statelor Unite ale Americii. Acesta avea 100 de ani. A fost un președinte controversat și controversat, care a condus la realizări remarcabile pe scena internațională, precum și la dificultăți economice și politice interne.
Jimmy Carter, cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite și un neobosit susținător al păcii și al cauzelor umanitare, a murit duminică în locuința sa din Plains, Georgia. El avea vârsta de 100 de ani. Potrivit unor surse apropiate familiei și Centrului Carter, organizația non-profit pe care a fondat-o împreună cu soția sa, Rosalynn, decesul său a survenit după decizia luată în urmă cu aproape doi ani. De a beneficia de îngrijiri paliative după ce s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate.
Viața lui Carter a fost o călătorie remarcabilă, de la un început modest ca fermier de arahide la un președinte cu rol transformator pe scena globală. A fost cel mai longeviv președinte din istoria Statelor Unite. Moștenirea sa este definită atât de contribuțiile sale post-prezidențiale la diplomație, drepturile omului și serviciul public, cât și de mandatul său unic și tumultuos din 1977 până în 1981.
În 1976, campania prezidențială modestă a lui Carter a captat imaginația națiunii, propulsată de o coaliție care s-a bazat în mare măsură pe sprijinul neclintit al alegătorilor de culoare. Afro-americanii i-au acordat lui Carter 83% din voturile lor, catapultându-l pe democratul din Georgia rurală la Casa Albă. Chiar și în 1980, când Carter s-a confruntat cu scăderea sprijinului în rândul alegătorilor albi și cu înfrângerea finală în fața lui Ronald Reagan, alegătorii de culoare l-au susținut în număr aproape egal. Reflectând o sancțiune, dar și legătură profundă, deși complicată.
A murit un apărător al drepturilor civile
Această relație durabilă dintre Carter și electoratul de culoare spune o poveste mai amplă a evoluției peisajului rasial și politic al Americii. Carter, un politician alb modelat de segregația din Sud, a încercat inițial să atragă alegătorii albi alăturându-se unor figuri precum segregaționistul George Wallace în timpul campaniei sale pentru postul de guvernator din 1970. Cu toate acestea, pe măsură ce cariera sa politică avansa, convingerile și ambițiile personale ale lui Carter l-au determinat să se confrunte și să sfideze rasismul înrădăcinat din educația sa.
Pentru alegătorii de culoare, Carter a reprezentat atât pragmatismul, cât și posibilitatea de izbăvire. Mulți au văzut în candidatura sa o oportunitate de a valorifica câștigurile politice ale Legii drepturilor de vot din 1965, care eliminase barierele sistemice din calea urnelor de vot. Unii l-au văzut ca pe cea mai puțin inacceptabilă alegere, în timp ce alții i-au recunoscut potențialul pentru un progres real.
Jimmy Carter, cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite din 1977 până în 1981
Realizări importante în diplomația și pacea internațională: Carter este cel mai bine cunoscut pentru „Acordurile de la Camp David” din 1978, o înțelegere istorică care a dus la un acord de pace între Egipt și Israel. A fost considerat un succes semnificativ pentru diplomația americană. A pus drepturile omului în centrul politicii externe, criticând guvernele autoritare și încercând să reducă susținerea Statelor Unite a dictatorilor care încălcau drepturile fundamentale.
A încheiat tratatele Panama Canal (1977), care au dat Panama controlul canalului, o decizie controversată, dar considerată corectă pe termen lung. În 1979, a stabilit relații diplomatice oficiale cu Republica Populară Chineză, ceea ce a marcat un moment crucial în politica globală.
Mediul și energia: a susținut ferm conservarea energiei și protecția mediului. Carter a înființat „Departamentul Energiei” pentru a susține dezvoltarea energiei alternative în anticiparea unei crize a combustibililor fosili. A făcut o instalație simbolică de panouri solare la Casa Albă, demonstrând angajamentul său față de energia regenerabilă.
Provocări și eșecuri
Economia. Popularitatea lui Carter a fost afectată de „stagflația” economică a SUA, care este o combinație de stagnare economică și inflație ridicată. Criza energetică, șomajul și creșterea prețurilor au dominat perioada, generând nemulțumire larg răspândită. Revoluția Iraniană a provocat o criză de petrol din 1979, care a agravat situația economică și a provocat o lipsă de combustibil și creșteri drastice ale prețurilor.
„Criza ostaticilor din Iran” (1979–1981): 52 de cetățeni americani și diplomați au fost ținuți prizonieri la ambasada SUA din Teheran timp de 444 de zile. A fost un moment marcant al președinției lui Carter. Reputația publică a lui Carter a fost grav afectată de neputința sa de a rezolva criza în timpul mandatului său.
Percepția publică
În ciuda faptului că Carter era apreciat pentru virtutea și sinceritatea sa, abordarea sa managerială s-a dovedit adesea ineficace. L-au privit pe alegători ca pe un lider bine intenționat, dar slab, în special în comparație cu succesorul său, Ronald Reagan, care a oferit o imagine de forță și optimism.
După ce a pierdut alegerile din 1980 în fața lui Reagan, Carter și-a dedicat viața activității diplomatice și umanitare. A creat Centrul Carter pentru a promova democrația, a combate bolile tropicale și a ajuta la medierea conflictelor internaționale. În 2002, pentru eforturile sale, a primit și Premiul Nobel pentru Pace.
Un exemplu de moralitate în politică a murit
„Exemplul său în Georgia ca reprezentant al Noului Sud, ca unul dintre noii guvernatori din Sud, a fost interesant și atrăgător”, a declarat reprezentantul Sanford Bishop, un democrat al cărui district din Georgia include orașul natal al lui Carter, Plains. „Acest lucru a făcut ca oamenii să dorească o un exemplu moral proaspăt pentru președinție”.
În timp ce președinția lui Carter a fost marcată de provocări economice și de un peisaj politic dificil, moștenirea sa durabilă a fost forjată după ce a părăsit funcția. El a devenit un simbol global al conducerii morale, dedicând zeci de ani inițiativelor de promovare a păcii, eradicării bolilor și construirii de case pentru cei defavorizați prin Habitat for Humanity.
Viața lui Jimmy Carter a fost o mărturie a puterii perseverenței, a posibilității schimbării și a credinței durabile înpartea mai bună a naturii umane. El lasă în urmă o moștenire de compasiune, serviciu public și un angajament neclintit față de justiție, scrie New York Times.