Anul 2025, lansarea negocierilor de aderare. Cristina Gherasimov: Este un volum enorm de muncă pentru instituțiile noastre
- Ana Munteanu
- 1 ianuarie 2025, 23:23
Anul 2025 se preconizează a fi unul extrem de important pentru Republica Moldova. Țara urmează să înceapă oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Această etapă impune un volum foarte mare de muncă pentru instituțiile țării. Declarațiile au fost făcute de viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov în cadrul unui interviu acordat MOLDPRES.
Consecutivitatea etapelor în procesul de integrare în UE
Oficialul a explicat principalele etape realizate în procesul de apropiere de UE și acțiunile de evaluare a instituțiilor europene.
„Imediat după ce un stat candidat finalizează etapa de screening bilateral pentru un grup de capitole, așa cum am făcut noi pentru grupul de capitole din așa-numitul cluster 1, urmează o perioadă în care Comisia Europeană analizează toată informația pe care am parcurs-o împreună și elaborează un raport de screening. Acest raport analitic - care stabilește cât de departe suntem noi de legislația UE sau, din contra, cât de aproape - este transmis Consiliului UE. După care, cele 27 de state membre urmează să analizeze acest raport și să ia o decizie - este Republica Moldova gata pentru a deschide negocierile propriu-zise pentru respectivul grup de capitole sau încă nu”, a declarat Cristina Gherasimov.
În paralel cu acest proces, țara continuă etapa de screening pentru următoarele cinci clustere rămase. „Trecem într-un ritm de lucru paralel, screening-ul, dar și elaborarea materialelor pentru pregătirea pozițiilor de negocieri pentru a fi gata să deschidem negocierile propriu-zise pentru clusterul 1”, a spus Cristina Gherasimov.
În echipă, mai aproape de Uniunea Europeană
Vicepremierul a mulțumit echipei pentru efort zilnic și implicare, munca căreia apropie pas cu pas țara de UE.
„Este un volum enorm de muncă pentru instituțiile noastre. Nu pot decât să mulțumesc fiecărui coleg și fiecărei colege care fac zilnic acest efort. Poate că sună ca un clișeu, dar vorbim de nopți nedormite, de sacrificii în viața personală. Sunt oameni pentru care nu există sâmbătă, nu există duminică - iar sărbătorile sunt un lux. Noi avem o administrație mică și de aceea este nevoie de eforturi mari. Dar și alte țări de dimensiuni similare, precum Estonia, Letonia sau Malta, au trecut prin acest volum de pregătire pentru aderarea la UE. Deci, e posibil și pentru Republica Moldova. Ceea ce facem noi acum este să lucrăm cu toate instituțiile relevante pentru un capitol sau altul. În același timp însă, includem în această muncă colegi din societatea civilă, care dețin expertiză, din mediul de afaceri și cel academic, precum și colegi din diasporă”, a afirmat Cristina Gherasimov.
„Integrarea europeană nu e un sprint, ci un maraton”
Oficialul s-a referit și la implicarea diasporei în procesul de aderare la UE, întrucât acest proces este unul de durată.
„De fiecare dată când merg în vizite de lucru la Bruxelles, dar și în alte țări, ne întâlnim cu moldovenii noștri de peste hotare și le explicăm la ce etapă suntem - și ne bucurăm că mulți dintre ei își exprimă dorința de a ne ajuta. Este un efort comun și îi invităm pe cei din diasporă care au timp să ni se alăture - timp și răbdare, de fapt, pentru că integrarea europeană nu e un sprint, ci un maraton”, a subliniat Cristina Gherasimov.
Pe 25 iunie 2024, Republica Moldova a început negocierile de aderare la Uniunea Europeană. Acestea au fost lansate oficial în cadrul unei conferințe interguvernamentale la Luxemburg. În prezent, autoritățile coordonează etapa de screening bilateral. Negocierile propriu-zise urmează să demareze la începutul acestui an. Autoritățile de la Chișinău și-au propus ca Republică Moldova să devină parte a UE până în anul 2030.