Planurile Turciei de a reconstrui armata siriană. Ce rol va mai juca Rusia

Planurile Turciei de a reconstrui armata siriană. Ce rol va mai juca RusiaTurcia. Sursa foto: Pixabay

Turcia s-a oferit să ajute la reconstrucția armatei siriene, care a fost zdrobită de căderea regimului Assad, care a condus mult timp, și de loviturile aeriene israeliene. Acest lucru ar putea umple un gol lăsat de diminuarea forțelor Rusiei, în timp ce armele turcești limitate fac incursiuni pentru a susține mișcarea islamistă Hayat Tahrir al-Sham, victorioasă în Siria. Cu toate acestea, Turcia va avea probabil nevoie de sprijin financiar pentru a plăti pentru o reconstrucție militară mai amplă, care i-ar putea permite să devină puterea străină dominantă în Siria.

Rusia și fosta Uniune Sovietică au fost mult timp principalii furnizori de echipamente militare către Siria în timpul regimului președintelui Bashar al-Assad, recent destituit, și al tatălui său Hafez, care a murit în 2000. O mare parte din stocurile militare rămase ale fostului regim au fost distruse de raidurile aeriene israeliene în decembrie. Turcia ar putea încerca să ocupe rolul Rusiei, inclusiv în relația cu Israelul, sprijinind misiunile ONU și servind drept tampon și facilitator între liderii israelieni și sirieni.

Siria este plină de arme

Deși Turcia poate juca un rol important în furnizarea de echipamente militare, este puțin probabil să devină pe deplin principalul furnizor al noii armate siriene. Având în vedere reticența Occidentului de a înarma armata HTS și capacitatea limitată a Turciei, Siria va trebui probabil să își diversifice sursele de armament greu, sporindu-și potențial dependența de țările Consiliului de Cooperare al Golfului, precum Bahrain, Kuweit, Oman, Qatar, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Aceste țări au un interes comun în contracararea influenței Iranului.

Siria, atac

Sursa foto: Platforma X/CENTCOM

Siria este plină de arme, iar ministerele și agențiile de stat sunt conduse în mare parte de persoane numite sub conducerea lui Assad. Noul guvern va avea nevoie de sprijin și echipamente militare, deoarece vechea armată a făcut implozie odată cu prăbușirea regimului lui Assad. Turcia este bine poziționată pentru a satisface nevoile probabile ale noului regim, deoarece a echipat guvernul recunoscut de ONU de la Tripoli cu drone Bayraktar TB2 și vehicule blindate Kipri construite de Turcia, înlocuind arsenalul distrus al fostului regim.

Turcia ar putea antrena noua armată siriană

Construirea unei armate convenționale mari care să concureze cu rivalii străini nu va fi o prioritate pentru Damasc prea curând, iar o reconstrucție de la zero va necesita ani și cheltuieli mari. Turcia ar putea antrena noua armată siriană, ar putea găzdui ofițerii acesteia pentru studii militare în Turcia și ar putea organiza în cele din urmă exerciții comune care ar putea deschide calea către o alianță mai strânsă. Sursa: businessinsider.com

 

Ne puteți urmări și pe Google News