Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei, după anularea indexării pensiilor

Pensionarii care ar putea primi până la 3.000 de lei, după anularea indexării pensiilorPensionari. Sursa foto: Inquam Photos

Daniel Baciu, președinte Casei Naționale de Pensii Publice, a vorbit despre indexarea pensiilor, care a fost anulată prin Ordonanța „Trenuleț”. Acesta a susținut că va pregăti ajutoare financiare pentru pensionarii cu venituri reduse.

Daniel Baciu: „Suntem încă sub efectul Ordonanței trenuleț’”

Daniel Baciu a susținut că indexarea pensiilor a fost amânată prin Ordonanța „Trenuleț”, iar până la o decizie legislativă, va rămâne valabilă. Cu toate acestea, autoritățile pregătesc ajutoare financiare pentru pensionarii care au venituri reduse.

Președintele CNPP a declarat că mecanismul de indexare, prevăzut de articolul 83 din legea pensiilor a fost prorogat. Astfel, încă nu există un termen pentru aplicarea acestuia.

Șeful Casei de Pensii a explicat că se mențin prevederile din Ordonanța „Trenuleț”, care a amânat această măsură.

„Indexarea este prevăzută clar în lege. Aș vrea să fiu foarte clar – articolul 83 este mecanismul de indexare. După cum bine știți, acest articol a fost prorogat până la o dată ulterioară, până când avem alt act normativ care să statueze acest mecanism de indexare. Deocamdată, suntem încă sub efectul Ordonanței ‘Trenuleț’”, a declarat acesta în cadrul unei emisiuni de la Realitatea PLUS.

Ajutoare finaciare pentru pensionari

Autoritățile iau în considerare acordarea unor ajutoare financiare punctuale, precum celor din 2023, în lipsa indexării. Aceste ajutoare ar putea fi acordate în tranșe fixe pentru pensionarii cu venituri sub anumite praguri.

„Cu privire la acele ajutoare punctuale, vreau să vă aduc aminte că acest lucru s-a mai întâmplat și în 2023 exact țintit asupra persoanelor vulnerabile. Aici vorbim de niște tranșe de pensii de 2.000-3.000 de lei în sumă fixă, dacă se va lua decizia să se acorde și în 2025”, a adăugat Daniel Baciu.

Pensii

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Indexărea pensiilor a afectat bugetul

Anularea indexării pensiilor are implicații semnificative asupra bugetului de stat. În anul 2024, pensiile au fost majorate cu 13,8%, iar recalcularea acestora a condus la o creștere suplimentară de aproximativ 20%. Aceste măsuri au generat o creștere a cheltuielilor anuale cu peste 25 de miliarde de lei, contribuind la un deficit semnificativ al bugetului asigurărilor sociale.

Pentru a atinge obiectivele de reducere a deficitului bugetar, autoritățile au stabilit menținerea cheltuielilor cu pensiile la nivelul din decembrie 2024.

În anul 2024, cheltuielile cu asistența socială, cu precădere cele din sistemul general de pensii, au crescut ca urmare a unei indexări de 13,8% și a unei recalculări a pensiilor de aproximativ 20%.

Aceste măsuri au generat un impact bugetar anual de peste 25 de miliarde de lei, afectând deficitului bugetar, conform mențiunilor din Ordonanța „Trenuleț”.