Ordonanța trenuleț. Efectele asupra angajatorilor și ale salariaților
- Mădălina Sfrijan
- 2 ianuarie 2025, 14:34
Decizia Executivului de a adopta Ordonanța trenuleț a stârnit revoltă în spațiul public. Reprezentanții Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) și-au arătat nemulțumirea în acest sens și au transmis că greul va ajunge pe umerii celor din mediul privat.
Sindalimenta, despre Ordonanța trenuleț
Odată cu Ordonanța de coșmar vor fi introduse noi taxe suplimentare. De asemenea, Executivul va elimina anumite facilităţi fiscale, decizie care i-a nemulțumit pe cei din mediul privat.
Reprezentanții Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară (Sindalimenta) spun că efectele acestor măsuri ar urma să fie acoperite de companii.
Val de nemulțumiri
Cei de la Sindalimenta spun că guvernanții au luat decizia de a elimina facilităţile fiscale „fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali".
„A trecut mai puţin de o lună de când premierul Marcel Ciolacu susţinea că anul 2025 nu va veni cu taxe şi impozite mai mari. Spunea că se tatuează pe mână dacă va creşte TVA-ul şi cota unică. Dispariţia cotelor diferenţiate de TVA va fi următoarea măsură pe care o va lua Executivul, iar cota unică, deşi este menţinută, a fost completată cu taxa specială pe stâlp şi majorarea impozitului pe dividende”, arată sursa.
Potrivit reprezentanților Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară, efectele vor fi resimțite puternic în următoarele luni.
„Ordonanţa trenuleţ vine cu taxe suplimentare şi eliminarea unor facilităţi fiscale acordate angajaţilor din IT, construcţii, agricultură şi industria alimentară, inclusiv excepţia de la contribuţiile virate în Pilonul II de pensii private obligatorii. Astfel, aproape 1 milion de salariaţi revin cu contribuţiile lunare la Pilonul II, angajatorii lor urmând să le reţină şi să vireze integral cota de CAS de 25%, din care 4,75% merg în conturile personale din Pilonul II ale salariaţilor”, au precizat aceștia.
Angajații din agricultură și industria alimentară, afectați în mod direct
Potrivit sursei, angajații din cele două sectoare de activitate se vor confrunta cu pierderi salariale. În plus, aceștia ar putea fi obligați să se îndrepte spre alte domenii de activitate.
„Atragem atenţia că in domeniul agriculturii şi industriei alimentare, eliminarea facilităţilor fiscale va însemna pierderi salariale consistente pentru angajaţi. Efectul negativ rezultat va fi că aceşti angajaţi vor migra spre alte sectoare de activitate mai bine plătite sau, pentru a-i menţine, angajatorii vor trebui să le compenseze această pierdere", spun sindicaliştii.
În opinia reprezentanților Sindalimenta, compensarea salarială se va regăsi în preţul produselor de la raft.
„Măsura eliminării facilităţilor fiscale pentru industria alimentară se va dovedi în scurt timp că acţionează ca un bumerang împotriva acestei industrii”, mai arată Sindalimenta.
Totodată, sindicaliștii atrag atenția că multe companii vor ajunge în pragul falimentului.
„Eliminarea facilităţilor fiscale acordate angajaţilor a fost făcută de Guvernul Ciolacu 2 fără consultarea prealabilă cu partenerii sociali. În total dispreţ faţă de aceştia, guvernanţii au luat această măsură "noaptea ca hoţii", făcându-le angajaţilor şi angajatorilor din acest domeniu un cadou otrăvit în prag de An Nou. Luarea deciziilor economice majore trebuie să fie discutate şi negociate cu părţile implicate, astfel încât să se asigure un echilibru între necesităţile bugetare ale statului şi protejarea drepturilor şi intereselor cetăţenilor şi ale agenţilor economici", mai arată sursa.