Ionel Brătianu și „lozul cel mare ”: 4 ianuarie 1926

Ionel Brătianu și „lozul cel mare ”:  4 ianuarie 1926Sursa foto: Wikipedia

Cum a reușit „Sultanul” liberal să dea mat unui Rege!

Ionel Brătianu era Președintele Consiliului de Miniștri al României în perioada 1922-1926. I se spunea ”Sultanul”, din simplul fapt că era mai puternic decât tatăl lui, Ion C.Brătianu, numit „Vizirul”.

Ionel Brătianu, supărat pe Principele Carol

Ionel Brătianu fusese toată viața un republican. Tatăl lui alesese monarhia constituțională pentru că așa Brătienii puteau controla România politic mai ușor. Prefera să controleze dinastia conducătoare din România pentru că Regele Ferdinand era un rege slab, influențat de soția sa, Regina Maria.

Moștenitorul tronului, Principele Carol era un ștulburatic. Dezertase în Primul Război Mondial, renunțase la tron, se căsătorise, apoi Familia Regală cu girul lui Brătianu îi spălase obrazul. În 1925, însă Carol, care în acel an se căsătorise cu Elena a Greciei și avea un moștenitor legal deja, calcă din nou strâmb.

Ionel Brătianu mai avea un motiv să fie supărat. Considera că rivalul său de idei, Nicolae Iorga, profesorul lui Carol îi croise prost personalitatea. De aceea, era decis să joace partida de șah ca un „Sultan”. Tatăl lui, spiritul vizionar al Unirii și Independenței jucase ca un „Vizir”

Ionel Brătianu mută și câștigă

În decembrie 1925, Consiliul de Coroană decide! Urma a se convoca o Adunare Constituantă. Regele Ferdinand începuse să fie tot mai slăbit. În anii următori i se va descoperi cancerul la colon care-l va răpune la 20 iulie 1927. Stăruie pe lângă Regina Maria și o amenință cu Republica. Regele Ferdinand e nevoit să cedeze. Decide să ia decizia scoaterii lui Carol din linia de succesiune. Constituanta urma a se convoca pe 4 ianuarie 1926.

Brătianu și-a făcut jocul. Carol devenea Carol Caraiman. Urma să plece din țară în exil impus. Moștenitorul lui Carol, Principele Mihai urma să fie rege la vârsta majoratului. Se luase în calcul dacă era cazul ca să devină rege minor, să se organizeze o Regență. Fratele mai mic al dezmoștenitului Carol, Prințul Nicolae urma să fie regent. Patriarhul Miron Cristea și Preledintele Înaltei Curți de Casație și Justiție urmau să completeze Regența. Erau prietenii lui Ionel Brătianu.

Iorga, Argetoianu, presa stângistă iau foc!

Ionel Brătianu a fost atacat dur de Nicolae Iorga. Acesta a spus că Dinastia de Florica a îngenuncheat Dinastia de Hohenzollern. Idei similare au fost scrise de Constantin Argetoianu și de ziarul stângist „Adevărul”. Din păcate, anul 1927 a schimbat eșafodajul la care trudise „Sultanul”. În 2o iulie și 24 noiembrie, amândoi vor înceta din viață...

Ne puteți urmări și pe Google News