De Bobotează nu ai voie să mănânci acest aliment. Cine încalcă obiceiul se alege cu bube pe corp

De Bobotează nu ai voie să mănânci acest aliment. Cine încalcă obiceiul se alege cu bube pe corpVasile Bănescu, după ce IPS Teodosie a afirmat că cei care fumează sau femeile ”într-o perioadă de necurăţie” nu pot bea agheasmă. Sursa Foto: Arhiva EVZ

De Bobotează trebuie să respecți anumite obiceiuri așa cum procedează în mai multe zone ale țării. Este un aliment pe care nu trebuie mâncat sub nicio formă.

De Bobotează nu ai voie să mănânci fasole

De Bobotează, în diverse regiuni ale țării, se merge cu colindatul, se fac farmece și descântece, se descoperă ursitul pentru fetele nemăritate și se fac previziuni pentru anul ce urmează. De asemenea, de la Crăciun până după Bobotează nu se fierbea fasole şi nu se mânca, deoarece se credea că îţi ies bube pe corp.

Această zi este considerată o zi de post, în special pentru cei care cred că fiecare sacrificiu conștient aduce, la un moment dat, o recompensă spirituală. Este o zi dedicată curățeniei generale, atât în locuință, cât și în trup, pregătind astfel terenul pentru binecuvântarea aghiasmei mari. Colindele și colindătorii aduc o binecuvântare laică în casele și inimile oamenilor prin recitarea orațiilor și cântarea colindelor, de la Crăciun până la Anul Nou.

Fasole Alergător, Alimente, Oameni, ZiuaDe Bobotează nu ai voie să mănânci fasole. Sursa foto: Pixabay

Se așteaptă preotul cu binecuvântarea

Apoi vine preotul să realizeze binecuvântarea spirituală prin stropirea cu aghiasmă. Astfel, primind cele două curăţiri, creştinul este pregătit pentru un nou ciclu anual.  În ajun se posteşte, iar în unele zone se face o turtă sărată pe care tinerii o consumau seara, iar astfel fetele pregătite să se căsătorească vor avea şansa să îşi viseze ursitul. În această zonă, în ziua în care venea preotul cu crucea pe la case, fetele profitau de neatenţia acestuia şi rupeau un fir de busuioc din pămătuful preotului. Acest fir îl puneau sub pernă şi astfel îşi visau ursitul, a explicat pentru Agerpres profesorul Mihai Teodor Naşca.

De Bobotează nu se spală nimic

În acea perioadă, la Sânpetru de Câmpie, hainele nu erau spălate pentru a preveni ca persoana care le poartă să nu se contamineze și să rămână sănătoasă.

În anumite localități din județul Mureș, Boboteaza este percepută ca o sărbătoare magică, care oferă ocazia de a descoperi viitorul. Astfel, fetele care își doresc să se mărite credeau că pot afla cine le va fi ursit punând sub pernă, în seara din ajunul sărbătorii, mărgele sau busuioc.

Ne puteți urmări și pe Google News