Donald Trump cere creșterea bugetelor pentru apărare ale țărilor NATO la 5% din PIB

Donald Trump cere creșterea bugetelor pentru apărare ale țărilor NATO la 5% din PIBDonald Trump. Sursa foto: x.com
Donald Trump, președintele ales al Statelor Unite, a propus marți o schimbare semnificativă în politica de apărare a Alianței Nord-Atlantice. Într-o conferință de presă, Trump a subliniat că statele membre ale NATO ar trebui să își mărească cheltuielile pentru apărare până la 5% din PIB, mult peste nivelul actual de 2%. Aceasta este doar una dintre numeroasele critici pe care Trump le-a adus Alianței, pe care o consideră insuficient finanțată, punând astfel sub semnul întrebării angajamentele de protecție mutuală între statele membre.

Trump cere majorarea cheltuielilor NATO pentru apărare

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a solicitat marţi țărilor NATO să-și majoreze bugetele pentru apărare la 5% din PIB-ul lor.

Afirmațiile sale vin în contextul în care Trump a mai exprimat, de-a lungul campaniei sale, că ţările membre ale Alianţei Nord-Atlantice nu contribuie suficient pentru a asigura protecția lor.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la reşedinţa sa din Mar-a-Lago, în Florida, Trump a declarat: "Ele pot toate să şi-o permită", subliniind că alocările ar trebui să fie de 5% şi nu de 2%, cum este cazul în prezent.

NATO

Organizația Atlanticului de Nord. Sursa foto: nato.int

Trump critică insuficienţa contribuţiilor ţărilor NATO

De-a lungul mandatului său, Donald Trump nu a ascuns disprețul față de NATO, afirmând că multe dintre țările membre nu plătesc suficient pentru a fi protejate de Statele Unite.

Mai mult, în timpul campaniei sale prezidențiale, Trump a avertizat că nu va garanta securitatea ţărilor NATO în faţa Rusiei, dacă acestea nu vor aloca fonduri suficiente pentru apărarea lor.

Trump a reiterat această poziție într-un interviu recent, menţionând că, dacă ţările NATO îşi plătesc "facturile" şi îl "tratează corect", SUA va rămâne alături de Alianţă.

Ţările NATO nu respectă angajamentele financiare

În urma anexării Crimeei de către Rusia în 2014, ţările NATO au convenit să aloce cel puțin 2% din PIB-ul lor pentru cheltuieli militare. Cu toate acestea, doar 23 din cele 32 de state membre au respectat această ţintă, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat recent că Europa trebuie să îşi mărească semnificativ cheltuielile pentru apărare, potrivit AFP.

Ne puteți urmări și pe Google News