Lista ANAF. Documentele care trebuie depuse până pe 25 mai

Lista ANAF. Documentele care trebuie depuse până pe 25 maiSursa foto: Pixabay

Începând cu anul 2025, contribuabilii care obțin venituri independente trebuie să fie atenți la noile modificări ce vizează Declarația Unică pentru veniturile realizate în 2024.

ANAF cere depunerea Declarației Unice până pe 25 Mai

Una dintre cele mai semnificative schimbări este eliminarea estimărilor de venit, ceea ce va face ca calculul contribuțiilor sociale să fie mai transparent și mai clar.

De asemenea, este important de menționat că această modificare va afecta modul în care se vor calcula contribuțiile sociale, acestea urmând să fie bazate pe salariul minim pe economie din 2024, care este de 3.300 de lei.

Astfel, contribuabilii trebuie să raporteze exact veniturile obținute pentru a determina corect obligațiile fiscale.

Declarația unică

Sursa foto: Facebook/ Agenția Națională de Administrare Fiscală

Ce schimbări importante intervin pentru contribuabilii cu venituri independente

Una dintre noutățile importante este posibilitatea deducerii contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) în plus față de contribuția de asigurări sociale (CAS), o schimbare semnificativă pentru profesiile liberale și alți contribuabili care își desfășoară activitatea independent.

Totodată, nu toți contribuabilii vor fi obligați să plătească contribuția de asigurări sociale (CAS). Excepții vor face pensionarii care obțin venituri din activități independente sau din drepturi de proprietate intelectuală, dar și persoanele care realizează venituri sub 12 salarii minime pe economie (adică sub 39.600 lei în 2024).

De asemenea, cei care obțin venituri din salarii, jocuri de noroc sau premii nu sunt obligați să plătească aceste contribuții.

Termenul limită pentru depunerea declarației unice și exemple de calcul pentru CAS și CASS

Declarația Unică pentru veniturile realizate în 2024 trebuie depusă până la data de 26 mai 2025, iar pentru veniturile obținute în 2025, termenul limită este 25 mai 2026.

În ceea ce privește calculul CAS și CASS, un exemplu concret ar fi un contribuabil care obține 50.000 de lei din activități independente în 2024.

Acesta va trebui să plătească CAS pentru suma care depășește plafonul de 12 salarii minime (39.600 lei), iar calculul ar arăta astfel: CAS (25%) pentru suma de 9.900 lei. Acest exemplu subliniază importanța noilor reguli, care cer contribuabililor să fie foarte atenți în ceea ce privește planificarea taxelor și depunerea corectă a declarațiilor fiscale, scrie capital.ro.

Ne puteți urmări și pe Google News
Recomandările noastre