Evenimentul Zilei > Economie > Angajații cu salariul minim pe economie vor plăti CAS și CASS pentru întreaga sumă
Angajații cu salariul minim pe economie vor plăti CAS și CASS pentru întreaga sumă

Angajații cu salariul minim pe economie vor plăti CAS și CASS pentru întreaga sumă

Odată cu creșterea salariului minim brut pe economie, se majorează și valoarea CASS pentru cei care plătesc voluntar contribuția. Angajații care primesc salariul minim pe economie vor plăti contribuții sociale pentru întreaga sumă, chiar dacă 200 de lei din salariu nu se vor impozita.

Începând cu 1 ianuarie 2023, salariul minim brut se va majora la 3.000 de lei, din care 200 de lei vor fi scutiți de impozitul pe venit. Însă angajații vor plăti CAS și CASS, conform surselor guvernamentale citate de Știripesurse.

De asemenea, pentru salariile între 3.000 – 5.000 de lei brut, în cazul creșterilor de salariu cu 450 de lei, 200 de lei din această majorare vor fi scutiți de taxe. Pensiile militare vor fi indexate cu 5,1% de la 1 ianuarie 2023, iar suplimentar vor beneficia de o majorare care nu poate depăși 12,5%.

Ce trebuie să facă angajații part time

Salariații part time cu mai multe contracte își pot scăpa angajatorii de plata majorată a contribuțiilor la pensii (CAS) și sănătate (CASS) dacă depun lunar o declarație pe propria răspundere prin care să arate echivalentul unui salariu minim brut pe țară. Suprataxarea contractelor part time este luată în calcul cu veniturile lunii august 2022.

Din august, angajatorii trebuie să achite CAS și CASS majorate, conform OG 16/2022. Totuși, dacă un angajat cu normă parțială are mai multe contracte de muncă și câștigă, în total, echivalentul unui salariu minim brut pe țară (2.550 de lei, în prezent), el își poate scăpa patronul de suprataxare.

Conform procedurii stabilite recent prin Ordinul Ministerului Finanțelor 1.855/2022, angajatorii trebuie să țină cont:

Cu câți bani rămân, de fapt, după creșterea salariului minim

Ministerul Muncii a pus de curând în dezbatere publică Proiectul de Hotărâre prin care salariul minim brut pe țară va fi majorat de la 1 ianuarie 2023 și va ajunge la 3.000 de lei. Astfel, pentru un program normal de lucru, de 165,333 ore pe lună, majorarea reprezintă o creștere de 17,6% față de luna decembrie 2022.

De măsura majorării salariale vor beneficia doar angajații care au salariul minim pe economie, adică aproximativ 30% din salariaţi, iar impactul bugetar direct este de aproximativ 2,1 miliarde de lei, în plus la bugetul consolidat.