DNA, sesizată cu privire la contractele de achiziție pentru vaccinuri împotriva COVID-19
- Emma Cristescu
- 5 august 2022, 11:30
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat DNA, împotriva funcționarilor din Ministerul Sănătății. Oficialii nu ar fi recunoscut mai multe contracte de achiziție pentru vaccinurile împotriva COVID-19
Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a sesizat DNA în privința contractelor de achiziție pentru vaccinuri împotriva COVID-19. Funcționari din Ministerul Sănătății sunt acuzați de FACIAS că au transmis o serie de informații false.
Aceștia ar fi semnat o adresă oficială în care neagă existența unor contracte încheiate cu furnizorii de vaccinuri împotriva COVID-19.
Semnatarii adresei ar fi atestat împrejurări nereale privind inexistența acestor contracte, consecutiv acțiunii de includere a informațiilor despre aceste contracte în categoria celor clasificate/confidențiale, în scopul ascunderii încălcării legii de către oficialii care au semnat aceste contracte păguboase pentru statul român, mai acuză ONG-ul.
În documentele oficiale ale Guvernului României se arată clar existența unui număr de patru contracte semnate cu producătorii cu care Comisia Europeană a încheiat Acorduri de cumpărare. Cu toate astea, Ministerul Sănătății nu recunoaște aceste contracte.
Contract pentru vaccinurile împotriva COVID-19
Răspunsul oficial al acestora a venit în urma cererii FACIAS de a fi făcute publice cele patru contracte, pentru a respecta principiul transparenței și pentru corecta informare a publicului larg. Negarea existenței celor patru contracte în adresa oficială trimisă FACIAS arată că oficialii de la minister au dezinformat și distorsionat realitatea. De aceea, FACIAS a sesizat DNA sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de fals intelectual, prev de art. 321 alin. 1 Cod penal, favorizarea făptuitorului, prev. de art. 269 alin. 1 Cod penal și abuz în serviciu, prev. de art. 297alin. 1 Cod penal.
Actele oficiale ale guvernului care fac referire la cele patru contracte sunt publice, astfel încât din examinarea comparativă a datelor/informațiilor din cele două înscrisuri oficiale, reiese cu evidență că funcționarul din cadrul Serviciului Relații publice și presă al Ministerului Sănătății, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, a atestat fapte necorespunzătoare adevărului, falsificând astfel înscrisul oficial.
Acțiunile funcționarilor publici nu le oferă cetățenilor dreptul la informare asupra unor probleme de interes public, mai exact despre pandemia de COVID-19. FACIAS cere socoteală privind cheltuirea iresponsabilă a banilor în procesul de achiziție de vaccinuri împotriva COVID-19, dar și renegocierea contractelor existente.