A început seria cutremurelor în România. La ce să ne așteptăm în viitor

A început seria cutremurelor în România. La ce să ne așteptăm în viitorSursa foto: Arhiva EVZ

Zona seismică Vrancea a înregistrat sâmbătă un nou seism, de mică amplitudine, dar acest lucru a reamintit tuturor de estimările fostului director al INFP Gheorghe Mărmureanu cu privire la relația dintre cutremurele mici și „marele cutremur” care ar putea lovi România.

Cutremurele de magnitudine slabă sunt dese și se pot observa numai pe aparate

Seismul de astăzi a avut magnitudinea de 3,2  și a fost înregistrat în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 113,1 km. La această magnitudine, cutremurele nu sunt resimțite de oameni, ci doar înregistrate de seismografe.

Dar, potrivit specialiștilor, cutremurele slabe ar putea contribui la descărcarea tensiunilor dintre plăcile tectonice făcând ca un cutremur cu magnitudine mare să fie mai puțin probabil. Cu toate acestea, nu toți experții în fizica pământului sunt de acord cu această corelație.

Un seism puternic ar putea avea loc între 2039-2040

Potrivit doctorului în seismologie Gheorghe Mărmureanu, viitorul mare cutremur ar putea atinge magnitudinea de 7,7 sau 7,8 pe scara Richter. Acesta este rezultatul analizelor sale bazate pe o hartă a cutremurelor puternice din România din ultimii 300 de ani.

Această hartă dă cercetătorilor posibilitatea să identifice tipare și să estimeze probabilitatea evenimentelor.

„Trebuie să ne fie clar că nu vom scăpa de un viitor mare cutremur. Noi avem o hartă a cutremurelor puternice de pământ și istoria lor din ultimii 300 de ani, pe teritoriul României, în baza căreia analizăm date despre acest tip de amenințări. Potrivit cercetărilor noastre, următorul cutremur foarte puternic ne-ar putea lovi în jurul anilor 2039-2040”, a explicat Mărmureanu.

Afirmațiile acestea subliniază nevoia de pregătire și prevenție, mai ales în zonele urbane dens populate, precum Bucureștiul.

Cutremurele cele mai catastrofale din secolul XX

În istoria României, au existat numeroase cutremure catastrofale care au ucis numeroși oameni și au provocat daune materiale semnificative. Între cele mai mari catastrofe din secolul XX se numără:

  • Cutremurul din 4 martie 1977 Cu o magnitudine-moment de 7,4, acesta a fost cel mai distructiv cutremur din România. Rapoartele oficiale consemnează 1.578 de morți și peste 11.000 de răniți, majoritatea în București;
  • Cutremurul din 10 noiembrie 1940 Având o magnitudine-moment de 7,7, acest seism a fost cel mai puternic din punct de vedere al energiei eliberate. A provocat distrugeri majore în centrul și sudul Moldovei, precum și în Muntenia;
harta cutremur

Harta cutremur Sursa foto: captura

  • Cutremurul din 30 august 1986 Cu o magnitudine-moment de 7,1, acest cutremur a fost al treilea cel mai puternic din secolul XX și a afectat semnificativ sud-estul țării.

Prevenție și pregătire în caz de seism

România se află la confluența plăcilor tectonice eurasiatice și a microplăcii Moesice, ceea ce o face vulnerabilă la evenimente seismice frecvente. În special, regiunea Vrancea este vulnerabilă la cutremure cu adâncimi de până la 60 până la 180 km, conform capital.ro.

Potrivit experților, pot fi reduse consecințele unui cutremur major prin următoarele metode:

  • Consolidarea clădirilor vulnerabile, în special în marile orașe;
  • Educație și campanii de conștientizare a populației privind comportamentul în caz de cutremur;
  • Dezvoltarea unor sisteme moderne de monitorizare și alertă timpurie.