Aparatul din casă care consumă cel mai mult curent. Face ravagii în bugetul familiei
- Andrei Pospai
- 24 martie 2025, 11:49

Cererea globală de electricitate a atins un ritm record de creștere în 2024, conform unui raport al Agenției Internaționale a Energiei (IEA). Potrivit analizei, consumul mondial de electricitate a crescut cu 4,3% comparativ cu anul anterior, o cifră aproape dublă față de media ultimului deceniu.
Această creștere accelerată a fost influențată în principal de creșterea utilizării aparatelor de aer condiționat și a altor dispozitive cu un consum ridicat de energie, necesitate determinată de valurile de căldură extremă din țări precum India și China.
Potrivit unor studii recente, utilizarea unui aparat de aer condiționat poate crește factura cu aproximativ 30%.
Schimbările climatice, una dintre probleme
Statele emergente și în curs de dezvoltare au contribuit semnificativ la această creștere de consum de electricitate, generând peste 80% din cererea suplimentară de energie.
Unul dintre motive îl reprezintă schimbările climatice, precum temperaturile ridicate, care necesită soluții imediate de răcire și climatizare.

Aer condiționat. Sursă foto: Freepik.com
Raportul arată că energia din surse regenerabile și gazele naturale au fost principalele resurse care au acoperit această cerere suplimentară de electricitate.
În același timp, deși consumul de cărbune și petrol a înregistrat o creștere, aceasta a fost mai modestă comparativ cu anii trecuți.
Energiile regenerabile joacă un rol crucial în reducerea emisiilor de carbon, iar adoptarea acestora a crescut semnificativ la nivel mondial.
Energia nucleară
Un alt aspect relevant din raport este redresarea moderată a energiei nucleare, cu șase reactoare noi puse în funcțiune, inclusiv două în China.
Astfel, capacitatea totală a energiei nucleare a crescut cu o treime în 2024. Această sursă de energie continuă să fie un pilon important în tranziția globală spre alternative energetice curate și sustenabile.
Agenția Internațională a Energiei, principalul organism de consiliere pentru politici energetice din cadrul celor mai dezvoltate 29 de state, a fost înființată ca răspuns la criza petrolieră din anii 1973-1974.
Misiunea sa este coordonarea și monitorizarea politicilor energetice globale, subliniind importanța tranziției către surse de energie sustenabilă și adaptarea la cerințele în creștere ale economiei globale.