Ordonanța de care se temeau toți românii, finalizată. Se taie în carne vie, vin vremuri grele
- Antonia Hendrik
- 27 decembrie 2024, 17:21
Ordonanța trenuleț devine coșmarul românilor deoarece măsurile prevăzute de noua coaliție de guvernare sunt drastice, potrivit documentului redactat de ministerul Finanțelor care se află în prezent pe masa Guvernului.
Ordonanța trenuleț înseamnă austeritate
La prima ședință a coaliției de guvernare participă atât fostul ministru al Finanțelor, Marcel Boloș cât și actualul, Tanczos Barna. Discuția centrală se axează pe „ordonanța trenuleț”, care are rolul de a amâna plata sau intrarea în vigoare a anumitor termene. Aceasta reprezintă prima măsură de austeritate elaborată de guvernul Ciolacu, care prevede înghețarea pensiilor și salariilor.
Potrivit surselor, coaliția de guvernare a finalizat Ordonanța trenuleț, care urmează să fie aprobată de Guvern, iar veștile pentru pensionari sunt nefavorabile. Pensiile nu vor fi ajustate conform ratei inflației începând cu 1 ianuarie 2025 și vor rămâne la nivelul din decembrie 2024, chiar dacă era stabilită prin lege indexarea cu 12,1%.
Coaliția de guvernul justifică înghețarea pensiilor astfel: „Ținând cont că cheltuielile cu asistența socială, în special cheltuielile din sistemul general de pensii au crescut în anul 2024 prin indexare cu 13,8% precum și prin recalcularea pensiilor cu aproximativ 20% ceea ce a determinat un impact bugetar anual de peste 25 mld lei cu consecințe asupra deficitului bugetar al bugetului aisgurărilor sociale iar în acest context se impune menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli pentru a asigura respectarea traiectoriei de deficit bugetar”.
Ordonanța trenuleț înseamnă austeritate. Sursa foto: Pixabay
Decizia cu privire la înghețarea salariilor
Cu privire la înghețarea salariilor, Coaliția de guvernare arată că: „Întrucât cheltuielile de personal au crescut în cursul anului 2024 ca urmare a majorărilor salariale acordate pentru întreg personalul din sectorul public de la 132 mld lei la 164 mld lei cu o valoare nominală de +32 mld lei, respectiv cu un procent de +24% reprezentând în anumite situații pentru anumite categorii de personal din sectorul public avansuri la Legea salarizării unice ca reformă asumată prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) iar în acest context pentru a respecta traiectoria de ajustare a deficitului bugetar potrivit planului bugetar pe termen mediu și lung este necesară menținerea în plată la nivelul lunii decembrie 2024 a acestor categorii de cheltuieli de personal”.
Ce mai prevede Ordonanța trenuleț
Art. XVI: „ Prin derogare de la prevederile art. 213 alin. (2) din Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Prin derogare de la prevederile art. 179 din Legea nr.11/2024 privind statutul grefierilor și al altor categorii de personal care ocupă funcții de specialitate în cadrul instanțelor judecătorești, al parchetelor de pe lângă acestea și al Institutului Național de Expertize Criminalistice, în anul 2025, pensiile de serviciu stabilite în condițiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflației.
În anul 2025, indemnizaţiile pentru limită de vârstă acordate în temeiul Legii nr. 96/2006 privind statutul deputaţilor şi al senatorilor, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Pensiile de serviciu nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei
Prin derogare de la art. 42^5 din Legea nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Prin derogare de la alin. (5) al art. 73^1 din Legea nr. 7/2006 privind statutul funcţionarului public parlamentar, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Prin derogare de la alin. (5) al art. 6 din Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic şi consular al României, cu completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu și pensiile de urmaș stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Ordonanța trenuleț înseamnă austeritate. Sursa foto: Pixabay
Pensiile militare de stat nu indexează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Prin derogare de la alin. (10) al art. 51 din Legea nr. 94/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii de Conturi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile de serviciu stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.
Prin derogare de la art. 59 din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările şi completările ulterioare, în anul 2025 pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează indexează cu rata medie anuală a inflaţiei”.
Alte prevederi din Ordonanța trenuleț
Salariile, sporurile și alte beneficii pentru angajații din sectorul public vor rămâne la nivelul stabilit în decembrie 2024.
Nu se vor oferi premii, bonusuri sau vouchere de vacanță. Plata sumelor rezultate din hotărâri judecătorești va fi distribuită pe o perioadă extinsă.
În ceea ce privește concediul medical, indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă va fi calculată la un procent de 65% din baza de calcul, în comparație cu 75% cât este în prezent.
De asemenea, fondurile alocate anual partidelor politice din bugetul de stat vor fi reduse, de la un minim de 0,01% și un maxim de 0,04% din produsul intern brut, la un minim de 0,005% și un maxim de 0,01% din produsul intern brut, mai arată documentul.