Cum se face cea mai bună pastă de ardei iute şi dulce pentru iarnă. Sosul e atât de bun încât îţi vine să-l mănânci pe pâine

Cum se face cea mai bună pastă de ardei iute şi dulce pentru iarnă. Sosul e atât de bun încât îţi vine să-l mănânci pe pâine Sursa: arhiva EVZ

Ne apropiem de acea perioadă din an când gospodinele se pregătesc pentru conservele de iarnă. Şi pentru a avea cămara completă, nu ar trebui să lipsească câteva borcane cu pastă de ardei iute şi dulce, deoarece trebuie să recunoaștem că nimic din ceea ce am putea cumpăra din magazine nu se compară cu cele făcute de noi în casă.

Rețeta sos de ardei iute şi dulce este delicioasă şi nu ar trebui să lipsească din cămară. Este o rețetă tradițională ungurească cunoscută şi sub denumirea de Erős Pista sau Édes Anna de casă. Această pastă sau sos de ardei poate fi folosită pentru tocănițe, papricaș, gulaş sau ciorbe.

Pentru o porţie mică de pastă aveți nevoie de următoarele ingrediente:

-400 g ardei roșii, de preferat capia -ardei iute dupa gust -80 g sare pentru murături (neiodată)

Ne puteți urmări și pe Google News

Ce ardei se folosesc pentru pasta de ardei

Pentru această rețetă trebuie să se folosească doar ardei roșii, capia, normali şi iuți, şi să rămână 400 g ardei cântăriți după ce se elimină cotorul si semințele.

La 400 g ardei normali se pune o jumătate de ardei iute şi sosul va fi potrivit de iute. Depinde şi de cât de iuți sunt ardeii şi de cât de picant vă place vouă să mâncaţi.

Modul de preparare: se curăţă ardeii de cotor şi de semințe si apoi se taie în bucăţi mari. Ardeii pentru sosul de ardei se poate da prin mașina de tocat carne, prin blender sau procesorul de bucătărie.

Daca aveți blender puneți ardeii tăiați în acesta şi dați de câteva ori pe funcția impuls până când veti obținea o pastă cremoasă.

Pune pasta de ardei într-un bol şi adaugă sarea. Amestecă bine cât să se topească sarea.

Cum se păstrează pasta sau sosul de ardei iuţi si dulci pentru iarna?

După ce aţi făcut sosul sau pasta de ardei iuți puneți totul în borcane sterilizate. Capacele borcanelor se strâng bine şi se așază pasta direct în cămară.

Nu necesită sterilizare la bain-marie deoarece sarea o conservă perfect. Trebuie să o laşi la macerat timp de cel puțin două săptămâni înainte de a desface borcanul. Pasta de ardei se poate folosi şi la ciorba de fasole sau la golașul ardelenesc de vită la ceaun, potrivit savoriurbane.com.