Cel mai iute ardei din lume crește acum și în România. Iei foc când guști, dar merită. Beneficiile sunt inimaginabile

Cel mai iute ardei din lume crește acum și în România. Iei foc când guști, dar merită. Beneficiile sunt inimaginabileSursa: Pixabay

Multă lume adoră mâncarea picantă, iar atunci când ai în faţă o ciorbă de perișoare sau fasole cu ciolan nu ai cum să nu-ţi doreşti un ardei iute ca masa să fie perfectă. În România a fost realizat cel mai iute ardei: „Coroana episcopului”. Este mult mai iute decât orice alt ardei şi are beneficii incredibile pentru sănătate.

Ardeiul iute denumit „Coroana episcopului”, este un ardei extrem de picant, și are o formă distinctivă faţă de celelalte soiuri. Acesta arată ca o coroană episcopală, de aici i s-a dat şi numele. Staţiunea de Cercetare Legumicolă Buzău a reușit să adapteze la clima noastră şi acest ardei mult mai iute decât cel bulgăresc. „Coroana episcopului”, este roșu (foto) când este matur și măsoară aproximativ câțiva centimetri. Poate fi folosit proaspăt în salate și poate fi folosit uscat sau murat.

„Coroana episcopului”, face parte din lista celor mai iuți ardei din lume

Ardeiul iute face parte din familia Capsicum şi se găseşte într-o paletă variată de culori, forme şi dimensiuni. Este ascuţit sau bont, de un centimetru lungime sau peste zece centimetri, galben, verde, portocaliu, roşu sau brun, foarte usturat sau nu. Cel mai spectaculos are o formă asemenea unei flori şi este de o mie de ori mai iute decât ardeiul iute pentru consum.

„Ardeiul iute prezintă foarte multe varietăţi. Vorbim de ardeiul iute tradiţional, cel care este încadrat botanic sub denumirea de Capsicum annuum, pe urmă avem această varietate, Capsicum baccatum, mai avem cu fructul rotund, tip cireaşă, deci cu diverse forme. În colecţie avem undeva la aproape o mie de soiuri pe care noi le menţinem, cu caracteristici deosebite”, spune Costel Vânătoru, cercetător.

Ardeiul este situat sus pe scara Scoville

Ca orice alt lucru, și ardeii iuți sunt măsurați conform unor paramentrii, sau o scară de unități:  ”Acest soi de ardei iute, varietatea Baccatum, este apreciat pentru că are o formă deosebită şi este foarte iute. Este cunoscut popular cu numele Coroana episcopului. Acesta se comportă la noi ca un soi tardiv, adică produce fructe toamna, are potenţial mare de producţie, aromă, gust deosebit, dar şi un conţinut ridicat de capsaicină, de aproape un milion de unităţi pe scara Scoville”, spune Costel  Vânătoru.
ARDEI: Ardei iute RED BISHOPS

Scara sau testul poartă numele lui Wilbur L. Scoville (1865-1942), care a dezvoltat Testul organoleptic Scoville în 1912 în timp ce încerca să găsească un ardei potrivit pentru a fi folosit într-un unguent care produce căldură.

Cântarul este utilizat pentru a măsura cantitatea de capsaicină – compusul chimic găsit în ardei, care le conferă căldura lor picantă – în ardei. Capsaicina este responsabilă pentru gradul de iuțime al unui ardei. Substanța este cauza transpirației corporalE și durerilor urechilor după ce ai mâncat un ardei. Majoritatea capsaicinei se găsește în coastele și semințele unui ardei.

Proprietăţile capsaicinei din ardei sunt un remediu pentru sănătate

„La noi a fost apreciat ardeiul clasic, cel mai cunoscut fiind cel bulgăresc, pentru că are un conţinut scăzut de capsaicină, deci accesibil tuturor, undeva sub o mie de unităţi pe scara Scoville de capsaicină. Acum, în afară, lumea ştiinţifică a descoperit proprietăţile capsaicinei ca remediu pentru sănătate. Este folosită foarte mult ca substanţă antiinflamatorie în diverse medicamente şi, atunci, sigur, se caută varietăţile cu conţinut ridicat de capsaicină”, mai spune Costel Vânătoru.
 
Un alt ardei obţinut la Buzău a ajuns să măsoare până la două milioane de unităţi Scoville, cu mult peste conţinutul unui ardei obişnuit, care are o concentraţie de capsaicină de maximum o mie de unităţi Scoville. Nu poate fi mâncat, spune cercetătorul buzoian, deoarece gazul emanat la tăierea unuia ar provoca un strănut în masă, lăcrimare excesivă sau chiar arsură.

Ne puteți urmări și pe Google News