Paștele ortodox și cel catolic, în 2025. Calendarul marilor sărbători

Paștele ortodox și cel catolic, în 2025. Calendarul marilor sărbătoriCalendar. Sursa foto: Pixabay

În 2025, credincioșii ortodocși și cei catolici vor sărbători Paștele la aceeași dată. Spre deosebire de Nașterea Domnului, Învierea este un praznic cu dată variabilă.

Paște 2025. Credincioșii ortodocși și catolici vor sărbători Învierea în aceeași zi

 Credincioșii ortodocși și cei catolici urmează să sărbătorească Paștele pe data de 20 aprilie. Data acestui praznic important se calculează în funcție de două fenomene naturale. Este vorba despre echinocțiul de primăvară și Luna plină.

Credincioșii sărbătoresc praznicul Învierii după echinocțiul de primăvară, care produce pe 20 sau 23 martie. De altfel, Paștele pică de fiecare dată într-o zi de duminică.

Biserica Ortodoxă folosește calendarul iulian, în timp ce credincioșii catolici țin cont de calendarul Gregorian. În baza formulei de calcul stabilite la Niceea în anul 325 d.Hr, sărbătoarea poate avea loc în intervalul 22 martie - 25 aprilie, existând și anumite excepții.

Paște

Paște.Sursa foto: Razvan Valcaneantu/EEC

Floriile, sărbătorite în aceeași zi de catolici și ortodocși

Anul viitor, credincioșii ortodocși și catolicii vor sărbători și Floriile la aceeași dată, pe 13 aprilie.

În 2026, Paștele ortodox urmează să fie sărbătorit pe 12 aprilie, iar cel catolic pe data de 5 aprilie. De asemenea, data nu va fi comună nici în 2027, când ortodocșii vor prăznui Învierea pe 2 mai, iar catolicii pe 28 martie. În anul 2028, Paștele ortodox și cel catolic pică pe data de 16 aprilie. Un an mai târziu, credincioșii catolici vor avea sărbătoarea pe 1 aprilie, iar ortodocșii pe data de 8 aprilie.

Zile libere pentru angajați

De sărbătoarea Învierii, românii se vor putea bucura de trei zile libere.  Astfel, aceștia vor sta acasă în Vinerea Mare, pe data de 18 aprilie, precum și în prima și a doua zi de Paște (20 și 21 aprilie).

Următoarele zile libere legale vor fi pe 1 și 2 mai – Ziua Muncii. De asemenea, salariații vor avea liber și de Rusalii, pe 8 și 9 iunie.

În a doua parte a anului, angajații vor avea liber pe 15 august, dată la care se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului și 30 noiembrie (Sfântul Andrei).

În total,  aceștia vor avea 17 libere legale pe parcursul anului 2025.