Pensionarii din România nu mai vor să muncească. Cum e în Europa

Pensionarii din România nu mai vor să muncească. Cum e în EuropaPensionari. Sursa foto: Pixabay

Pensionarii din Italia lucrează de plăcere, în timp ce bulgarii muncesc după pensionare pentru că nu le ajung banii.

Pensionarii care muncesc cel mai mult

În țările Uniunii Europene, oamenii au motivații foarte diferite pentru a continua să lucreze după pensionare.

Unii o fac pentru că nu pot trăi cu „o singură pensie”, alții - pur și simplu pentru că le place profesia sau vor să fie de folos, alții - pentru că nu vor să ajungă într-o izolare socială.

În Bulgaria, de exemplu, mai mult de jumătate dintre pensionari (53,6%) continuă să lucreze din cauza nevoilor de ordin financiar.

Imaginea este destul de diferită în Italia, Danemarca și Țările de Jos, unde mai mult de jumătate dintre cei care lucrează după pensionare o fac nu pentru că sunt nevoiți, ci pentru că le place să fie utili și creativi.

Pensionarii din Bulgaria, nevoiți să muncească

Acest lucru este relevat de un sondaj Eurostat din 2023, care se bazează pe un alt sondaj efectuat printre europenii care au îndeplinit cele două cerințe de pensionare pe o bază comună - pentru vechimea în muncă și limită de vârstă.

Nu numai în Bulgaria este mare procentul oamenilor care nu încetează să lucreze, pentru că pensia nu le ajunge. De altfel, Bulgaria se află pe locul trei, după Cipru și România, unde avem 68,6% și, respectiv, 54,3% din cei care lucrează pentru a-și asigura venituri suficiente.

La cealaltă extremă, cu o pondere foarte mică a pensionarilor care lucrează presați de nevoi financiare, se află Suedia (9,4%), Cehia (12,4%) și Luxemburg (14,4%).

Pensii

Sursa foto: Pixabay

De ce muncesc pensionarii, în funcție de țară

Motivul financiar este principalul factor pentru 28,6% dintre pensionarii care lucrează în UE. Dar există un alt grup, mai mare, pentru care motivul principal este diferit - 36,3% dintre respondenți au spus că munca le aduce satisfacție și, prin urmare, nu se opresc după pensionare.

În Italia, fiecare a doua persoană își completează pensia cu veniturile din muncă pentru că îi place să lucreze, nu pentru că îi lipsesc banii. Iar în Danemarca, plăcerea de a munci este preponderentă pentru un procent de 61 la sută.

În sondajul Eurostat se conturează și un alt grup interesant - 11,2% dintre pensionari rămân la locul de muncă în primul rând pentru „integrarea socială” - adică pentru a avea un mediu de comunicare.

Situația din România

Alte 9 procente au indicat că obțin venituri și bonusuri atât de bune încât nu vor să renunțe la ele. De asemenea, există și un procent de 3,5% dintre pensionari care au spus că ei continuă să lucreze pentru că lucrează partenerul lor de viață.

În general, ponderea celor care lucrează după pensionare este deosebit de mare în cele trei republici baltice, Estonia fiind pe primul loc - cu 54,9 la sută.

Este foarte interesant că România vecină are doar 1,7% de pensionari care lucrează, față de peste 16% în Bulgaria. Celelalte două țări în care ponderea lucrătorilor după pensionare este foarte scăzută sunt Grecia (4,2%) și Spania (4,9%).

(Articol de Ioana Boneva, Sega; Traducerea: Mirela Petrescu, RADOR RADIO ROMÂNIA)

Ne puteți urmări și pe Google News