Ce pensie va avea o persoană care nu a muncit nicio zi. Surpriza din ianuarie 2025

Ce pensie va avea o persoană care nu a muncit nicio zi. Surpriza din ianuarie 2025Pensionari. Sursa foto: Pixabay

Pensii mai mari vor avea și cei care nu au lucrat nici măcar o zi în viața lor. Mai exact, noua lege permite mărirea pensiilor fără contributivitate denumită „indemnizație socială”.

Pensii mai mari din ianuarie 2025 pentru cei fără vechime în muncă

Așadar, pensionarii care nu au vechime în muncă vor primi mai mulți bani începând cu ianuarie 2025, ținând cont că în septembrie această categorie de pensionari nu a beneficiat de majorarea pensiilor. În jur de cinci milioane de pensionari vor avea o crește de 12 procente.

„Sunt două lucruri care influențează majorarea anuală a pensiilor: 100% rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a câștigului salarial mediu brut. Creșterea pensiilor pentru anul 2025 va fi peste rata inflației”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Muncii, Raul Giuglea.

Pensii mai mari din ianuarie 2025 pentru cei fără vechime în muncă. Sursa foto: Ministerul Muncii

Pensia minimă garantată crește cu 133 lei.

Pensia minimă garantată era la 1 septembrie de 1.281 de lei pe lună. Acest ajutor este oferit de stat pentru cei care, din diverse motive, nu au lucrat și nu pot avea pensie contributivă obișnuită. Vestea bună pentru vârstnici care nu au muncit niciodată este că de anul viitor pensia minimă garantată va ajunge la 1.434 de lei pe lună. Creșterea nu este mare pentru această categorie de pensionari condamnată în continuare la sărăcie.

  • Pensia minimă va crește cu 153 lei,
  • Un pensionar cu o pensie de  2.000 lei va primi în plus în jur de 250 lei,
  • Cei cu 3.000 de lei, vor primi în jur de 300 de lei,
  • Cei cu 5.000 de lei vor avea cu 380 de lei mai mult, dar trebuie scăzut impozitul.

Vârstnici, Mâini, Inel, BastonPensii mai mari din ianuarie 2025 pentru cei fără vechime în muncă. Sursa foto. Pixabay

Nu vor mai există pensii mai mici de 1.281 de lei

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat, de asemenea, că „începând cu 1 septembrie 2024 toți pensionarii cu indemnizație socială vor primi suma minimă garantată de 1.281 de lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculării.

În cazul în care pensia recalculată este mai mică de 1.281 de lei, diferența se suportă de la bugetul de stat. În indemnizația socială sunt în acest moment 1.044.668 de pensionari, iar în urma recalculării bazate pe contributivitate rămân în indemnizația socială 953.776 de pensionari, arată mmuncii.ro.