Viața la bloc nu e ușoară, mai ales dacă instalațiile nu sunt tocmai bune. Dacă vecinul îți inundă apartamentul, trebuie să știi care sunt pașii legali și cum să nu plătești din cauza altuia.
Unul dintre cele mai frecvente și mai nefericite incidente care pot să apară la bloc este să te trezești inundat de vecinul sau să îl inunzi pe cel care locuiește sub tine. Dacă se întâmplă asta, este bine să închei o poliță de asigurare.
Poliță de asigurare pentru cei care stau la bloc
Dacă ai o astfel de poliță și dacă te înțelegi bine cu vecinii, totul se poate rezolva pe cale amiabilă.Dacă tu ești cel inundat de către vecin, trebuie să afli care este sursa inundației astfel încât apa să fie oprită în scurt timp. Apoi, trebuie să îți evaluezi paguba materială.
Este recomandat să faci poze la fața locului astfel încât evaluarea pagubei să fie una cât mai realistă și mai credibilă. Acestea vor fi considerate dovezi concludente pentru recuperarea pagubei. Cei care nu au poliță de asigurare se pot confrunta cu mari probleme.
Care sunt pașii
Dacă te afli într-o astfel de situație primul pas este să anunți asociația de proprietari. Acesta va fi responsabilă pentru întocmirea unui proces verbal prin care se constată toate pagubele. După ce este semnat procesul de către toate persoanele prezente, următorul pas este să apelezi la o firmă de evaluare care estimează valoarea pagubei. Dacă vecinul refuză să îți plătească daunele cauzate, singura variantă este să-l dai în judecată.
Vecinul vinovat trebuie să scrie o declarație pe care o semnează atât el, cât și persoanele păgubite. În plus, trebuie să știi că potrivit Legii nr. 196/2008, poți cere să fii despăgubit din fondul de reparații al Asociației de proprietari, potrivit RTV.
Legea asociațiilor de bloc în 2024
Cei care stau la bloc trebuie să știe și despre legea asociațiilor de proprietari. Aceasta este actul normativ care reglementează condițiile de conviețuire într-un bloc de apartamente. Prevederile acestui document sunt obligatorii pentru toți proprietarii de locuințe și nu pot fi ocolite. Organismele de conducere ale Asociației de proprietari, alese prin vot, pun în aplicare aceste reglementări.
Actul normativ trebuie cunoscut de toți cei care locuiesc într-un apartament deoarece conține regulile care trebuie să conducă viața în comun. Mai mult, documentul reglementează cheltuielile pe care trebuie să le suporte proprietarul unei locuințe.