România, pericole în anul 2024. Ce catastrofe ar putea să afecteze țara noastră

România, pericole în anul 2024. Ce catastrofe ar putea să afecteze țara noastră Sursa: Captură video

Autoritățile au luat în calcul o serie de ipoteze legate de următorii doi ani. Astfel, țara noastră ar putea fi ținta unor 4 catastrofe, precum și a altor 9 de riscuri majore. Unul dintre cele mai costisitoare scenarii ar fi legate de un posibil accident la centrala de la Cernavodă.

România ar putea deveni ținta unor dezastre care ar putea provoca costuri uriașe statului român. De altfel, acestea ar putea pune viața românilor în pericol. Conform strategiei fiscale guvernamentale, pagubele lăsate în urmă de astfel de posibile scenarii ar veni la pachet cu costuri de peste 33 de miliarde de lei.

România, costuri uriașe în caz de dezastre

Catastrofele luate în calcul sunt cutremurele cu seismicitate ridicată, precum și accidentele nuclear la Unitatea 1 de la Centrala Cernavod.  De asemenea, producerea unei inundații pe Dunăre și o nouă pandemie sunt alte dezastre care ar putea pândi în următorii doi ani.

Conform calculelor legate de strategia guvernamentală, țara noastră este expusă la 24 de tipuri de riscuri majore și alte 55 de riscuri asociate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Evaluare riscurilor pentru teritoriul național, cifre îngrijorătoare

Evaluarea recentă riscurilor în caz de dezastre a că teritoriul național se află sub incidența unor tipuri de dezastre, expunerea populației României fiind una dintre cele mai ridicate din Europa.

Mai mult, indicele de risc global GRI, asociat țării noastre ajunge la pragul de 2,9. În același timp, media europeană nu depășește 2,1. Totodată, indicele de expunere la hazarduri este de 3,5 față, în timp ce pragul european ajunge la maxim 2,37.

România, în prag de 2024. La ce dezastre am putea fi expuși

Centrala Cernavodă. Sursa foto: Arhiva EVZ

România, ținta unor posibile dezastre

Conform planului de evaluare a riscurilor, cazul unui accident nuclear la Cernavodă, ar reprezenta cel mai costisitor scenariu pentru țara noastră. Calculele arată că statul ar trebui să cheltuie peste 13 miliarde de euro în cazul în care Unitatea 1 a centralei ar fi afectată. Cifrele sunt cuprinse în Strategia fiscal-bugetară pentru perioada 2024-2026, elaborată de Guvern.

De asemenea, un cutremur major ar conduce la pierderi de aproape 11 miliarde de euro. Pierderile materiale ar ajunge la 6,72 de miliarde de euro. De asemenea, pierderile umane ar fi semnificative.

De asemenea, inudațiile majore provocate de Dunăre ar putea fi catastrofale. Acestea ar duce la ruperea unor diguri și la costuri de peste 4 miliarde de euro.

Totodată, Guvernul a luat în calcul și o pandemie de gripă. Aceasta ar putea duce la pagube de 5 miliarde de euro.