Suma pe care nu e bine să o scoți de la bancomat. Riști să ai probleme cu ANAF

Suma pe care nu e bine să o scoți de la bancomat. Riști să ai probleme cu ANAFSursă foto: Unsplash

Suma pe care nu e bine să o scoți de la bancomat. În ultima vreme, din ce în ce mai mulți români folosesc cardul, dar o decizie aparent simplă, precum suma retrasă, poate atrage atenția Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF).

Suma pe care nu e bine să o scoți de la bancomat

Chiar dacă nu există o limită exactă fixată de autorități, sumele retrase de la bancomat ce depășesc pragul de 1.000 de euro (aproximativ 5.000 de lei) pot ridica semne de întrebare pentru ANAF.Băncile sunt obligate să verifice identitatea clienților și să raporteze astfel de tranzacții, ca parte a măsurilor de prevenire a fraudelor fiscale.

ANAF

ANAF. Sursa foto: Arhiva EVZ

Dacă suma retrasă depășește 3.000 de euro, riscul de a fi investigat crește. ANAF poate iniția controale asupra sursei fondurilor, iar dacă nu poți justifica proveniența banilor, Fiscul poate confisca până la 70% din suma respectivă.

Bancomat

Bancomat. Sursă foto: Unsplash

Limite pentru retragerile de la bancomat

Aproape toate băncile din România stabilesc limite zilnice pentru retragerile de la bancomat. De exemplu:

  • Banca Transilvania: Limita standard este de 5.000 de lei pe zi pentru cardurile Visa Classic sau MasterCard Mondo, însă aceasta poate fi majorată până la 9.000 de lei.
  • Alte bănci permit retrageri de 3.000 până la 5.000 de lei zilnic, dar pentru sume mai mari este necesar să soliciți o aprobare prealabilă prin aplicația băncii, call center sau la sucursală.

Cum poți evita problemele

Specialiștii au oferit o serie de sfaturi pentru a evita problemele cu ANAF:

  • Limitează retragerile la 3.000 de lei pe tranzacție.
  • Solicită documente justificative pentru sume mari. Dacă retragi peste 1.000 de euro, este bine să ai acte care să demonstreze proveniența banilor. Acestea pot fi utile în cazul unor controale fiscale.
  • Planifică retragerile cu atenție.

În cazul în care nu există dovezi clare privind sursa banilor, ANAF poate aplica măsuri drastice, inclusiv confiscarea a până la 70% din suma retrasă, așa că nu e bine să riști.

Ne puteți urmări și pe Google News