Sârbul recrutat de GRU, prins de SRI ca spiona pe teritoriul României, a fost ucis în Ucraina. Lupta de partea separatiștilor ruși

Sârbul recrutat de GRU, prins de SRI ca spiona pe teritoriul României, a fost ucis în Ucraina. Lupta de partea separatiștilor rușiBratislav Zivkovic. Sursa foto: vecernji

Sârbul Bratislav Zivkovic, liderul grupării paramilitare ultraslave și ultraortodoxe - Mișcarea Cetnica din Serbia a fost expulzat de SRI în 2017 și declarat indezirabil pentru o perioadă de 15 ani pentru activitati de spionaj pe teritoriul României. El a fost recent ucis în Ucraina în timpul unei contraofensive ruse în regiunea Kursk. A fost decorat de Putin.

Sârbul era cunoscut sub apelativul "Ducele" sau "Căpitanul. Bratislav Zivkovici, cu o biografie controversată, a fost o figură reprezentativă pentru activitățile provocatoare și destabilizatoare din Balcani, în special în Kosovo. A avut un rol activ în recrutarea și trimiterea de mercenari pe frontul din estul Ucrainei în sprijinul separatiștilor proruși.

A fost unul dintre cei mai proeminenți și prolifici extremiști pro-ruși din zona Balcanilor. Asasinarea lui în Ucraina marchează sfârșitul unuia dintre principalii protagoniști ai liniei radicale sârbe, dar în același timp naște îngrijorări cu privire la implicarea proxy-urilor ruse în conflicte și tensiuni în zona Balcanilor, inclusiv în România.

Sârbul încercase să pună bazele unei rezistențe anti-Nato

Pe parcursul anului 2017, Zivkovic a efectuat mai multe deplasări pe teritoriul tării noastre, când a încercat să pună bazele unei "celule de rezistență” împotriva NATO  care să fie pregătită pentru acțiuni destabilizatoare. Liderul paramilitar a urmărit de asemenea să consolideze o rețea informativă pentru recrutarea persoanelor cu acces în facilități militareNATO și SUA, identificarea locațiilor, recunoastere in teren, studiu de obiectiv și marcarea GPS a pozițiilor obiectivelor vizate.

În luna octombrie 2017, Zivkovic a participat la o întâlnire organizată de Obștea Cazacilor din România în Delta Dunării. Zivkovic, care a luptat alaturi de pro-ruși în Crimeea, Donbas si Crimeea, a luat cuvântul si i-a asigurat pe participanții îmbrăcați in costume militare cazace că cetnicii vor lua arme si vor lupta alaturi de cazaci.

Implicarea ambasadorului rus

De notat că ambasadorul Rusiei din acea perioadă vizitase cu puțin timp înainte, în luna septembrie 2017, pentru prima dată Obștea Cazacilor din România, unde s-a întâlnit cu Înaltul Ataman și cei șapte atamani ai stanicelor cazăcești din România. Potrivit atamanului Gogoi, vizita lui Kuzmin ar fi fost prima de acest gen.

În noiembrie 2017, la ultima sa "vizită" în România, întreruptă de SRI, Zivkovic a avut ca scop fotografierea documentației de construcție a unui sistem radar instalat la Sfântul Gheorghe. La finalul fiecărei vizite în România, sârbul redacta câte un raport pe care îl trimitea printr-un canal securizat și protejat superiorului său din GRU, serviciul militar rus de informații.

Erou în Rusia, criminal în Balcani

Bratislav Zivkovic a fost medaliat în repetate rânduri de statul rus și chiar de către Vladimir Putin personal. Acesta a fost prezent în primele rânduri, printre înalți oficiali ruși, la discursul președintelui rus din februarie 2023, la un an de la invadarea Ucrainei de către Rusia, scria Capital.

Zivkovic a fost un apropiat al sârbului Aleksandar Sindjelic, implicat în lovitura de stat eșuată din Muntenegru în 2016, organizată de către ofițerii GRU Eduard Shishmakov (aka "Shirokok") și Aleksandar Popov. În ceea ce privește legăturile cu puciștii din Muntenegru, Zivkovic a admis public că, înainte cu două zile de alegerile din Muntenegru, Sindjelic a oferit bani membrilor mișcării Cetnik pentru a veni la Podgorica.

Ne puteți urmări și pe Google News