Biografia secretă a generalului SRI Florian Coldea. Începuturile. Cum a ajuns cel mai tânăr general de informații și cum a rezistat 12 ani în fruntea SRI. Rolul lui TRAIAN BĂSESCU.

Biografia secretă a generalului SRI Florian Coldea. Începuturile. Cum a ajuns cel mai tânăr general de informații și cum a rezistat 12 ani în fruntea SRI. Rolul lui TRAIAN BĂSESCU. Florian Coldea. Sursa foto: EVZ

Florian Coldea a intrat în SRI în 1996. Din a doua încercare, căci primul examen de licență l-a picat. Născut în 1971 în comuna Târnova din județul Arad, Florian Coldea a ajuns nu numai prim-adjunct al directorului SRI dar și cetățean de onoare al comunei. Nici nu știu ce l-a bucurat mai tare. Acesta fiind unul din multele mistere care i-au marcat biografia. Noi ne vom ocupa de începuturile carierei acestuia, de modul în care a ajuns să fie considerat cel mai puternic om din România.

Una din necunoscute este modul în care a ajuns favoritul președintelui Băsescu. Nu avea profilul unui ofițer SRI care să uimească prin capacitatea combinativă. După cum spuneam a luat examenul de licență la Facultatea de Psihosociologie a Academiei Naționale de Informații l-a picat pentru prima dată în 1995. Nu a fost singurul eșec în materie de învățământ superior. După absolvirea Liceului Industrial nr. 11 din Arad, prima sa tentativă de a obține o diplomă universitară a făcut-o la Institutul Politehnic din Timișoara.

A rămas repetent și din acest moment a beneficiat de protecția și ajutorul unei rude cu mama sa, generalul Dan Gheorghe, un ofițer de carieră în domeniul informațiilor. Acesta încă de pe vremea generalului Iulian Vlad lucra în cadrul Securității. Revoluția din Decembrie 1989 l-a găsit pe acesta în cadrul USLA, într-o funcție de comandă. Un personaj extrem de important în cariera lui Florian Coldea, asupra căruia voi reveni.

Ca să înțelegeți mai bine cine era protectorul lui Florian Coldea, omul care i-a orientat întreaga carieră și care a vegheat asupra sa vă redau biografia pe care am publicat-o în Evenimentul Zilei la decesul acestuia:

Ne puteți urmări și pe Google News

Dan Gheorghe a absolvit Şcoala de ofiţeri a Ministerului de Interne în 1969, fiind imediat încadrat în Securitate, în UM 0800 Bucureşti. A fost ofiţer la Securitatea Municipiului Bucureşti, unde a răspuns de Întreprinderea de Transport Internaţional, apoi de sectorul "studenţi", în special din zona Conservatorului Ciprian Porumbescu. În 1988, a fost mutat în cadrul structurii informative a Unităţii Speciale de Luptă Antiteroristă (USLA), cu gradul de maior.

În martie 1990, a fost numit comandant al Brigăzii Antiteroriste din SRI, fiind avansat la gradul de colonel. În 1992, a trecut la SIE, fiind avansat la gradul de general de brigadă de Ion Iliescu. În toamna lui 1993, Dan Gheorghe a fost numit şeful UM 0215, serviciul secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care a deţinut-o până în martie 1997.

Trecut în rezervă după 1997, Dan Gheorghe a fost reactivat în SRI în martie 2001. La sfârşitul anului 2001, Dan Gheorghe a fost numit în fruntea Departamentului de Securitate al Aeroportului Otopeni. În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei - Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005, devenind imediat directorul general al SC NIRO '95 IMPEX SA.

Din 2001, pentru o scurta perioada de timp, a fost consilierul directorului SRI Radu Timofte, decedat si el anul trecut. Apoi generalul Dan Gheorghe a fost numit director adjunct pentru securitate al Aeroportului Henri Coanda (Otopeni).În 2003, a fost promovat director adjunct al serviciului secret al Ministerului Justiţiei – Serviciul Independent de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). A fost înlăturat din funcţie în martie 2005. (Horia Tabacu)

Coldea, parcurs academic îndoielnic

Revenind la generalul SRI Florian Coldea, deocamdată vorbim despre faptul că în 1995, după picarea examenului de licență, a fost trimis în rândul subofițerilor. A reușit să ia examenul a doua oară, în 1996, devenind ofițer de informații. Din 1996 până în 2005 când avea gradul de maior SRI a fost sub aripa protectoare a unchiului său, Dan Gheorghe. Legăturile generalui Dan Gheorghe cu comandatul Brigăzii Antitero Ștefănuț erau extrem de solide încă dinainte de 1989 și i-au asigurat lui Coldea funcții în cadrul Brigăzii Antitero. Nu trebuie să ne mire faptul că Florian Coldea a fost încadrat la Brigada Antitero din cadrul SRI, fostul comandant al Brigăzii fiind cel care a intervenit pentru mutarea sa în aceea zonă. Nu pot da mai multe detalii despre această promovare întrucât fac parte dintr-un șir de întâmplări la care am asistat în calitate de consultant al fostului prim-ministru Adrian Năstase, nu ca ziarist. Dar pot spune că intervenția generalului Dan Gheorghe în cariera lui Florian Coldea este certă!

Ascensiunea ex-prim-adjunctului SRI a fost determinată de participarea sa în cadrul operațiunii de recuperare a ziariștilor răpiți în Irak. Deși nu a fost printre cei trimiși în teren din prima clipă, Traian Băsescu, președinte al României, l-a remarcat în ședințele celulei de criză care se reunea la Cotroceni. La acel moment Florian Coldea avea o funcție de conducere în cadrul Brigăzii Antiteroriste. A ajuns în Irak, unde a colaborat cu fostul ofițer SRI Daniel Dragomir și cu generalul SIE Isac, care se aflau la fața locului de la începutul crizei ostaticilor, așa s-a remarcat în fața Președintelui. Rezolvarea crizei i-a adus și prima promovare în ochii lui Traian Băsescu, care a văzut în el un posibil înlocuitor pentru generali din era lui Ion Iliescu. Președintele l-a făcut DIRECT prim-adjunct al directorului SRI, o perioadă scurtă fiind ca interimar director al Serviciului. O avansare incredibilă! Un ofițer SRI care până la acel moment, avea gradul de maior urma să conducă generali cu trei stele, ceea ce era greu de digerat de aparatul ofițeresc. Așa că în 27 iulie 2005 a fost avansat la gradul de locotenent-colonel și numit prim-adjunct al directorului SRI, la 1 august 2005. La 34 de ani, Coldea avea un grad important în concepția militarilor, iar funcția era cea mai înaltă la care putea aspira un ofițer SRI.

Fuga lui Hayssam

În 2007, președintele României a profitat de fuga lui Omar Hayssam din România și a cerut demisia tuturor șefilor structurilor informative. Așa a picat și directorul de la acea vreme de la SRI Radu Timofte, care a fost imediat înlocuit ca director interimar cu Florian Coldea. Numai că sarabanda avansărilor nu s-a oprit aici. Reiau, pentru o mai bună înțelegere, succesiunea gradelor:

- locotenent-colonel în 2005 (34 de ani)

- colonel în 2006 (35 de ani)

- general de brigadă în 2008 (37 de ani)

- general-maior în 2012 (41 de ani)

- general-locotenent în 2014 (43 de ani)

O carieră militară impresionantă nu atât prin succesiunea gradelor, ci prin logica lor. Care a avut la bază voința lui Traian Băsescu, președintele României fiind cel care acordă gradele militare. Este evident că Florian Coldea a fost favoritul lui Traian Băsescu în cadrul SRI nemaiexistând un asemenea record în materie de avansări. După generalul Dan Gheorghe, un om important în lumea serviciilor secrete, Florian Coldea beneficia de protecția și ajutorul lui Traian Băsescu. Sunt convins că amândoi l-au îndrăgit, l-au considerat copilul lor de suflet.

Bilețele din Justiție

Se poate spune că gen. Florian Coldea i-a întrunit așteptările, primul scandal mediatic puternic fiind cel al bilețelelor, declanșat în plină campanie de suspendare și demitere a președintelui Traian Băsescu.

În iunie 2007, Evenimentul Zilei nota:

Bilețelele întocmite de Florian Coldea contineau date despre existența unor dosare de Securitate pe numele a trei  judecători ai Curtii Constituționale (Aspazia Cojocaru, Nicolae Cochinescu și Ion Predescu) si au ajuns la liderul PSD, Mircea Geoana. Acesta le-a prezentat public sustinând că SRI face poliție politică la comanda lui Traian Basescu.

Conducerea comisiei SRI pregătise inițial un raport dur la adresa serviciului secret. Textul  conținea o serie de propuneri radicale: demiterea din funcție a  prim-adjunctului directorului SRI, Florian Coldea, sancționarea șefilor direcțiilor de securitate internă și juridică.

Raportul s-a discutat în ședința Comisiei SRI, în condițiile in care exista, potrivit negocierilor anterioare, o majoritate pe muchie de cutit în favoarea acestuia. Senatorul UDMR, Verestoy Attila, care initial era favorabil raportului, a pledat împotriva sanctiunilor, poziție similară cu a lui Titu Gheorghiof (PNL).

În aceste condiții, adoptarea raportului a fost posibilă doar prin renunțarea la solicitările cele mai dure și prin păstrarea unor recomandări de ordin general: „comisia recomandă SRI aplicarea măsurilor disciplinare față de persoanele a căror conduită neadecvată a favorizat producerea evenimentului contrainformatic, informarea CSAT cu privire la răspunderile personale ale colonelului Coldea”.

„Noi nu apreciem că SRI face poliție politică la acest moment, dar dacă se repeta ar exista acest risc”, a declarat președintele Comisiei SRI, Radu Stroe (PNL).

„Nu este de competența noastră să propunem demiteri. A fost un incident de securitate”, a declarat și deputatul PSD Gabriel Oprea. Raportul Comisiei va fi inaintat CSAT si Birourilor Permanente ale parlamentului.

Comisia SRI, inexistentă

Aceasta este partea vizibilă a incidentului, de fapt o dovadă clară că prim-adjunctul directorului SRI făcea poliție politică. Ce a determinat Comisia SRI să-și schimbe poziția? Eforturile făcute de Gabriel Oprea, deputat PSD la aceea vreme și prieten de-o viață cu Radu Stroe, președintele Comisiei SRI. El a reușit să întoarcă decizia comisiei, să-i salveze pielea și cariera lui Florian Coldea, lucru pe care acesta l-a recunoscut de fiecare dată. Numai că acest lucru nu l-a oprit pe gen SRI Florian Coldea, ca peste ani, să construiască împreună cu șefa DNA câteva dosare la adresa fostului său prieten.

Ce a învățat Florian Coldea din acest eveniment? Să nu mai lase niciodată ca membrii Comisiei SRI să fie niște politicieni care să nu poată fi controlați, de preferință, sau măcar abordați, de SRI. Cine s-a împotrivit SRI a fost băgat în malaxorul Binomului. Prima victimă după dispariția notițelor din biroul lui Coldea și reapariția lor la Mircea Geoană, în SRI s-a declanșat o anchetă internă menită să afle cum au ieșit bilețelele din instituție.

Rezultatele anchetei n-au fost făcute publice, dar generalul Ionel Marin, adjunct al directorului SRI, bănuit că i-a sustrat bilețelele lui Florian Coldea de pe biroiu, a fost trecut în rezervă. S-a continuat cu cazul lui Ion Stan, fostul președinte al Comisiei SRI, care avea o mulțime de conexiuni în serviciu, trimis la pușcărie pe niște acuzații inventate, sau al fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, prieten și coleg de birou cu Florian Coldea. Sunt doar două exemple, lista este mult mai lungă. Ce se putea înțelege din aceast început de carieră. Că Florian Coldea avea să aplice maxima sa favorită: LA SRI NU AVEM DECÂT INTERESE, NU AVEM PRIETENII! cu toți cei care l-au ajutat. De la Traian Băsescu și tot ceea ce a însemnat anturajul lui până la Gabriel Oprea, ca să nu mai dau alte exemple...