Ultimele decizii CSE. Mai multe localități din zona de securitate vor fi racordate la rețelele de gaze ale operatorilor din grupul SA Moldovagaz
- Ana Munteanu
- 7 ianuarie 2025, 13:52
Republica Moldova. Satele Pohrebea, Coșnița, Pârâta, Doroțcaia, Molovata Nouă, Roghi, Cocieri, Corjova și Vasilievca, din raionul Dubăsari, satele Hârbovăț și Varnița, raionul Anenii Noi, satele Fârlădeni, Hagimus și Copanca, raionul Căușeni, vor fi racordate la rețelele de gaze naturale ale operatorilor de distribuție licențiați din cadrul grupului SA Moldovagaz. O decizie în acest sens a fost aprobată de Comisia pentru Situații Excepționale (CSE).
De asemenea, satul Varnița, raionul Anenii Noi, și satul Copanca, raionul Căușeni, cuplate tehnologic la rețelele electrice de pe malul stâng al Nistrului, vor fi racordate la rețelele electrice de distribuție ale „Premier Energy Distribution”.
Astfel, operatorul urmează să prezinte un proiect suplimentar de modificare a planurilor de dezvoltare și investiții. Acesta urmează a fi expus în termen de 5 zile lucrătoare.
Deciziile Comisiei pentru Situații Excepționale
CSE a aprobat o serie de măsuri necesare pentru a asigura continuitatea și fiabilitatea alimentării cu energie electrică și gaze naturale a consumatorilor din mai multe localități din zona de securitate. Este vorba de consumatorii care se află sub controlul autorităților constituționale, dar sunt racordate la infrastructura energetică a întreprinderilor de pe malul stâng al Nistrului.
„Aceste lucrări trebuiau făcute în ultimii 30 de ani. Acum e datoria noastră să intervenim cât de repede posibil. Trebuie să aducem această infrastructură la aceste sate. Totuși, să fim conștienți că am putea avea dificultăți la conectarea lor. Este obligația noastră să facem tot ce este posibil ca să asigurăm oamenii noștri din aceste sate cu energie electrică și gaze naturale”, a declarat premierul Dorin Recean.
De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a distribuit generatoare electrice pentru asigurarea funcționării Grădiniței de copii „Romanița”, Liceului Teoretic Varnița, Centrului comunitar multifuncțional „Asclepio” și sediului Primăriei satului Varnița, raionul Anenii Noi, dar și pentru a asigura funcționarea Grădiniței-creșă „Garofița” și a sistemului de alimentare cu apă a localității Cocieri, raionul Dubăsari.
Bani alocați din Fondul de intervenție al Guvernului
Conform dispoziției CSE, în scopul asigurării continuității funcționării instituțiilor și serviciilor publice din localitățile Varnița și Cocieri, din Fondul de intervenție al Guvernului va fi alocată suma de 233 mii de lei (circa 11 650 de euro). Resursele sunt acordate pentru procurarea bunurilor materiale.
Astfel, Consiliul sătesc Varnița va primi 152 de mii de lei pentru a cumpăra 12 tone de peleți și peste patru mii de litri de motorină pentru generatoare. Suma de 81 de mii de lei va fi acordată Consiliului comunal Cocieri. Banii vor fi oferiți pentru procurarea a două boilere electrice și a aproape 3,7 mii de litri de motorină.
Dispoziția mai prevede că Batalionul nr. 1 de Infanterie al Forțelor de Menținere a Păcii din comuna Cocieri va transporta motorină pentru cazangeria Centrului de Plasament pentru Persoane Vârstnice și Persoane cu Dizabilități din localitate. Aceasta va fi acordată cu titlu gratuit.
De la 1 ianuarie curent, gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Astfel, concernul rus Gazprom nu mai livrează gaze naturale Republicii Moldova, încălcând astfel prevederile contractuale. Gazul rusesc era folosit în stânga Nistrului, inclusiv pentru producerea energiei electrice la Centrala de la Cuciurgan. În contextul crizei energetice, Republica Moldova se află în stare de urgență din 16 decembrie 2024.