China, în prag de colaps economic. Șomajul crește, investitorii fug
- Mădălina Sfrijan
- 8 ianuarie 2025, 13:16
China comunistă se confruntă cu una dintre cele mai grave perioade pe plan economic. Îngrijorările că Beijingul nu își va atinge ținta de creștere au crescut în ultimele luni.
În plus, șomajul în rândul tinerilor este ridicat, iar oamenii suportă tot mai greu cheltuielile zilnice. De altfel, presiunea este resimțită și de milionari.
China, mari probleme pe plan economic
În prezent, șomajul în rândul tinerilor a atins pragul de 17%.
Cheltuielile gospodăriilor, la aproximativ 40 la sută din produsul intern brut (PIB), rămân cu mult sub media globală, iar semnele nu sunt bune nici pe piața imobiliară. Prețurile în acest sector au scăzut semnificativ.
În același timp, presiunile sunt resimțite și în domeniul tehnologiei sau al finanțelor. De altfel, cei din mediul privat și-au arătat revolta în acest sens.
Au dispărut companii cunoscute
Companii sau oameni de afaceri s-au retras treptat de pe piață. Un exemplu este Bao Fan, unul dintre cei mai cunoscuți investitori din China. Acesta a dispărut în 2023.
Ulterior, compania a ajuns în centrul unei anchete. Autoritățile nu au oferit detalii cu privire la acuzațiile aduse în acest sens.
„Cu tot ce s-a întâmplat, nu cred că este sigur să fii dependent de piața chineză”, a spus Meng, o femeie de afaceri.
„Situația este prea instabilă.”
După ce și-a mutat mulți bani din China, Meng s-a gândit să se mute din această țară.
„Cu siguranță m-am gândit să plec cu totul”, a spus ea.
„Sunt doar un proprietar de mică afacere, dar știu că mulți oameni mult mai bogați se gândesc să plece.”
Mulți chinezi bogați au făcut deja pasul.
Tot mai mulți investitori ocolesc China
Anul trecut, 13.800 de oameni de afaceri au părăsit țara, o creștere de 28% față de 2022, potrivit unui raport al companiei de migrație a investițiilor Henley & Partners.
Conform calculelor, aproximativ 15.200 de milionari chinezi s-au mutat până la finalul anului trecut.
Fluxul de ieșire nu constituie un exod în masă, spun experții. În anul 2021, 6,2 milionari se aflau pe teritoriul acestui stat, arată un raport al Credit Suisse și UBS.
„Dar dacă este începutul unei tendințe de accelerare, atunci poate reprezenta o provocare economică pentru China”, a declarat Allan Von Mehren, analist Danske Bank pentru Al Jazeera.
Când milionarii pleacă, ei tind să-și ia averea cu ei.
Printre investitorii străini ai Chinei, o astfel de fuga de capital și-a făcut deja amprenta.
În al doilea trimestru al acestui an, firmele au scos din China un record de 15 miliarde de dolari.
Potrivit Sara Hsu, profesor asociat la Universitatea din Tennessee, care studiază fintech-ul chinez și banca umbră, o creștere a ieșirilor de bani nu ar face decât să dăuneze și mai mult economiei chineze, care se află deja în dificultate.
„Deci, ar trebui să fie îngrijorați de fuga de capital”, a spus Hsu.
Oficialii chinezi sunt conștienți de acest fenomen. Premierul chinez Li Qiang a declarat recent că economia chineză este deschisă pentru afaceri. Totodată, el s-a angajat să „ia măsuri active pentru a răspunde preocupărilor rezonabile ale comunității globale de afaceri”.