Ce nu ai voie să faci cu mașina pe pod. Amenzile sunt foarte mari

Ce nu ai voie să faci cu mașina pe pod. Amenzile sunt foarte mari

Șoferii pot să depășească pe pod doar vehiculele cu tracțiune animală, motociclete fără ataș și biciclete. Doar aceste vehicule au voie să staționeze pe pod. Se interzice oprirea voluntară a mașinilor:

  • în zona de acțiune a indicatorului “Oprirea interzisă” și a marcajului cu semnificația de interzicere a opririi;
  • la o distanță mai mică de 50 m de o trecere la nivel cu calea ferată;
  • pe poduri, pe și sub pasaje denivelate, pe viaducte și în tuneluri;
  • în curbe și în alte locuri cu vizibilitate redusă sub 50 m;
  • în locul unde este instalat indicatorul “Trecere pentru pietoni” sau pe marcajele de traversare pentru pietoni ori la mai puțin de 25 m înainte și după acestea;
  • pe pistele obligatorii pentru pietoni și/sau bicicliști ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;
  • pe platforma căii ferate sau de tramvai ori în apropierea acestora, dacă circulația vehiculelor pe sine ar putea fi stânjenită sau împiedicată;
  • pe autostrăzi, pe drumurile expres și pe cele naționale europene (E).
Pod

Pod/ Sursa foto Pixabay

Ce trebuie să facă șoferii

Orice vehicul care staționează pe timp de noapte pe partea carosabilă a unui drum public, acolo unde staționarea este permisă, trebuie să fie semnalizat cu anterne de poziție, dacă locul de staționare nu este iluminat.

Se interzice staționarea pe drumurile publice în timpul nopții a tractoarelor, mașinilor și utilajelor agricole, remorcilor, vehiculelor cu tracțiune animală ori a celor trase sau împinse cu mâna. Se mai interzice oprirea sau staționarea pe trotuare. Autoritatea competentă poate permite oprirea sau staționarea, parțial sau total, a unui vehicul pe trotuar, cu respectarea marcajului, iar în lipsa acestuia, numai dacă ramâne liber cel puțin un culoar de minimum 1,5 m lățime înspre marginea opusă părții carosabile, pentru circulația pietonilor.

parcare interzisa

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Există și excepții

Sunt exceptate de la prevederile art. 174 și 175 autovehiculele prevăzute la art. 32 alin. (1) lit. a) și b) din ordonanța de urgență. Se interzice conducătorului de autovehicul și pasagerilor ca în timpul opririi sau staționarii să deschidă sau să lase deschise ușile acestuia ori să coboare fără să se asigure că nu creează un pericol pentru circulație.

Mare atenție când staționezi în pantă

Șoferii care staționează cu autovehiculul trebuie să oprească motorul, să introducă maneta într-o treaptă de viteză ori în treapta de parcare, să puna în funcțiune dispozitivele de frânare, de staționare și antifurt și să încuie ușile.Conducătorul care staționează cu autovehiculul în pantă sau în rampă, în afara obligațiilor prevăzute la alin. (1), trebuie să bracheze roțile spre trotuar sau spre un obstacol aflat la marginea drumului.

Ne puteți urmări și pe Google News