Premieră istorică la Vatican: Papa Francisc a numit o femeie la conducerea unui „minister”

Premieră istorică la Vatican: Papa Francisc a numit o femeie la conducerea unui „minister”Papa Francisc. Sursa foto:Facebook/ Vatican News

Simona Brambilla devine prima femeie din istorie numită prefect în Curia Romană, marcând un moment simbolic pentru Biserica Catolică. Numirea Simonei Brambilla de către Papa Francisc a stârnit însă și controverse privind adevărata ei autoritate, în fruntea unui departament din Vatican.

Schimbare istorică, dar cu rezerve

Papa Francisc a făcut istorie prin numirea surorii Simona Brambilla în fruntea Departamentului pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică, o funcție similară unui ministru în guvernul Vaticanului, arată Vatican News. La 59 de ani, fostă asistentă medicală și misionară în Mozambic, Brambilla are o experiență vastă în conducere, fiind anterior adjunct în același departament.

Decizia vine ca o continuare a eforturilor de modernizare a Bisericii Catolice sub pontificatul lui Francisc. Totuși, numirea ei este însoțită de prezența unui „pro-prefect” – cardinalul Angel Fernandez Artime – o poziție care ridică semne de întrebare în privința realelor prerogative ale surorii Brambilla.

Sr. Simona Brambilla

Sr. Simona Brambilla. Foto: https://www.vaticannews.va/

Conform tradiției Vaticanului, un pro-prefect poate deveni prefect cu drepturi depline. Observatorii, precum Franca Giansoldati, sugerează că rolul de reprezentare atribuit femeii poate fi mai mult simbolic decât funcțional.

„Cei care susțin egalitatea de gen sunt dezamăgiți de această dualitate, temându-se că adevărata putere rămâne în mâinile cardinalului,” afirmă Giansoldati.

Papa Francisc a promovat o serie de femei în posturi cheie

Numărul femeilor implicate în conducerea Bisericii este în creștere, însă inegalitățile persistă. Deși femeile sunt majoritare în rândul celor care își dedică viața Bisericii – 559.228 față de 128.559 bărbați – ele nu pot accede la statutul de preot sau episcop.

Papa Francisc a promovat o serie de femei în posturi cheie, cum ar fi Barbara Jatta, directoarea Muzeelor Vaticanului, și Raffaella Petrini, secretar general al Guvernoratului Vaticanului. Cu toate acestea, proporția femeilor în poziții de conducere a crescut doar modest, de la 19,2% în 2013 la 23,4% în 2023.

Un drum lung spre egalitate

Ultimul sinod din 2024 a subliniat clar că, deși Biserica recunoaște egalitatea de demnitate între femei și bărbați, obstacolele pentru femei în leadership rămân semnificative. În documentul final, aprobarea accesului femeilor la funcții mai înalte a fost menționată ca o nevoie, dar hirotonirea femeilor a rămas o chestiune fără răspuns, în special din cauza opoziției conservatorilor.

Asociațiile care pledează pentru drepturile femeilor continuă să critice structura patriarhală a Bisericii. Deși acest nou pas este un semn al schimbării, drumul spre o egalitate deplină pare încă lung.