Criza gazului, calea spre reîntregire. Un fost vicepremier sugerează o operațiune fulger în Transnistria
- Viorica Gheorghe
- 20 decembrie 2024, 09:28
Republica Moldova. Criza energetică ar putea fi un impuls pentru reîntregirea țării, în contextul în care ambele maluri vor trebui să identifice soluții comune. Este opinia fostului vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea. Expertul în diferendul transnistrean mai spune că autoritățile constituționale nu ar trebui să neglijeze ideea unei operațiuni fulger.
Flenchea: Ar fi vorba despre o operațiune fulger
Fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, sugerează Chișinăului o operațiune fulger în stânga Nistrului, în contextul crizei gazului.
„Adevărul e că nu pot exista soluții strict și îngust pentru energetică. În momentul în care pe bune vrei și aplici scenarii de reformare a întregului sistem energetic, pe ambele maluri, inevitabil te bagi pe domeniul politic, deci pe reintegrare. Faci primul pas, ești nevoit să mergi mai departe.nu te poți opri”, a declarat fostul vicepremier, pentru PRO TV Moldova.
Întrebat dacă poate avea loc reintegrarea cu armata rusă în stânga Nistrului, Flenchea a dat de înțeles că e nevoie de soluții „fulger”.
„Ce e armata rusă? Din cei 1500 de militari ruși, doar 70 sunt ofițeri ruși. Restul – au doar cetățenie rusă, care în orice scenariu nu vor pleca nicăieri. Ar fi vorba despre o operațiune fulger, de anumite angajamente logistice și de securitate, nu angajamente diplomatice, negocieri sau îndemnuri de la tribune internaționale. Dacă faci asta nu te mai poți opri și într-un termen restrâns realizezi integrarea propriu-zisă. Adică îți asumi întregul act de guvernare în stânga Nistrului”, a opinat Flenchea.
Serebrian: Este un spectacol politic orchestrat
Actualul vicepremier pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, spune că decizia Gazprom de a nu livra gaz către regiunea transnistreană este „un spectacol politic orchestrat”. Totodată, oficialul dă asigurări că autoritățile sunt pregătite pentru o eventuală criză umanitară.
„Noi am dori ca cetățenii să fie ajutați pe loc, să nu creăm premise pentru deplasări de populație. Noi examinăm posibilitatea ca anumite categorii de cetățeni foarte vulnerabili din partea stângă a Nistrului, în primul rând cei aflați în terapie intensivă sau, copii, persoane cu handicap (...) să fie preluați în partea dreaptă și asistați”, susține vicepremierul.
Serebrian spune că Guvernul are pregătite contramăsuri, dar contează pe suportul partenerilor.
„O criză umanitară poate fi, dar va fi atenuată de Chișinău. Pe cât se poate și vom face asta cât se poate de bine. În așa fel ca să fie un efect al bumerangului. Cei care au vrut să ne lovească cu această criză umanitară de fapt să fie ei înșiși loviți. Sunt sigur că oamenii vor aprecia acest ajutor al Chișinăului, care va veni. Va veni pe toate căile, partenerii externi ne vor ajuta, nu vom lăsa pe nimeni, cum am zis, de izbeliște”, a declarat Serebrian, pentru postul public de radio.