Lumea politică dă semne de așezare. Cine sunt miniștrii, care e calendarul

Lumea politică dă semne de așezare. Cine sunt miniștrii, care e calendarulSursa foto: Administratia Prezidentiala

După mai bine de o săptămână de negocieri, lumea politică din România dă semne de așezare. Se pare că cele trei partide care vor asigura majoritatea în Parlament, PSD, PNL și UDMR au căzut, după mai bine de o săptămână de discuții, de acord asupra executivului și susținerii unui candidat comun pentru Cotroceni.

Reformă politică cu aceiași oameni

Pe surse politice, circulă o listă de posibile nume pentru noul cabinet, care va fi condus, cel mai probabil, de actualul premier, Marcel Ciolacu.

Acesta ar putea fi secondat de Marian Neacșu, de la PSD, ca vicepremier fără portofoliu.

PSD va avea opt ministere, cu un singur nume nou pe listă, cel al viitorului ministru de Justiție, avocatul Radu Marinescu.

La Ministerul Apărării ar rămâne Angel Tîlvăr, la cel al Economiei şi Digitalizării tot Bogdan Ivan, iar la Ministerul Transporturilor s-ar putea să-l regăsim pe Sorin Grindeanu. Acest portofoliu a fost aprig disputat, dar până la urmă, după consultările de la Cotroceni, PNL l-a cedat PSD, și la fel a făcut cu ministerul Dezvoltării, către UDMR.

Tot nume vechi sunt și la ministerele Sănătăţii - Alexandru Rafila, Agriculturii - Florin Barbu și Muncii - Simona Bucura Oprescu, iar la cultură o regăsim pe Natalia Intotero, acutal ministru al Familiei.

PNL aduce două nume noi

Nici la PNL nu sunt schimbări prea mari, cu excepția Externelor, unde este vehiculat numele lui Emil Hurezeanu, fost ambasador în Austria și anterior consilier al fostului premier Adrian Năstase și jurnalist la Europa liberă.

Tot un nume nou este vehiculat și la Educație, cel al rectorului Universității Babeș-Bolyai, Daniel David.

În rest, nume cunoscute la Interne - Cătălin Predoiu, Investiţii şi Proiecte Europene - Marcel Boloş, actual ministru de Finanțe, Energie - Sebastian Burduja și Mediu - Mircea Fechet. Dar la ultimul portofoliu circulă, pe surse politice, încă două nume, Ionuț Banciu și Florin Zaharia.

UDMR folosește, de asemenea, două nume cunoscute, cel al lui Cseke Attila, la Ministerul Dezvoltării și cel al lui Tanczos Barna la Ministerul Finanţelor.

La șefia Cancelariei Primului-ministru ar putea fi Radu Oprea.

Cât privește funcțiile de la Parlament, președintele Camerei Deputaților ar putea fi Ciprian Șerban, de la PSD, în timp ce Senatul va fi condus de Ilie Bolojan, liderul interimar al PNL.

Calendarul următoarelor zile în politică

Luni dimineața este așteptată alegerea președinților celor două camere ale Parlamentului, la ora 9:00.

La ora 11:00 este de așteptat anunțul cu privire la numele viitorului prim ministru, din partea lui Klaus Iohannis.

La ora 12:00, în cursul zilei de luni, este așteptată prezența noului cabinet în Parlament, pentru audieri.

Apoi, în cursul zilei, după audieri, ar urma să fie programate votul de învestitură și apoi depunerea jurământului, astfel ca marți dimineață noua echipă executivă să poată ține prima ședință de guvern.

Ne puteți urmări și pe Google News