Shin Bet, serviciul israelian de securitate internă, nu mai poate supraveghea telefoanele cetățenilor pentru a lupta împotriva noului coronavirus, a declarat Curtea Supremă a țării.

Shin Bet trebuie să înceteze utilizarea tehnologiei de supraveghere a telefoanelor până când Parlamentul va adopta legi pentru reglementarea acestei practici, informează Al-Monitor.

Lucrătorii Shin Bet au urmărit și monitorizat telefoanele oamenilor pentru a identifica persoanele expuse la coronavirus. Cei care au fost găsiți în contact cu o persoană infectată au fost puși în carantină.

La începutul acestei luni, guvernul israelian a permis serviciului de securitate internă să acceadă la datele private ale telefoanelor cetățenilor, via o ordonanță de urgență.

Shin Bet, care a colaborat cu ministerul Sănătății pentru a identifica persoanele cu risc, a declarat că informațiile strânse nu vor fi folosite decât exclusiv în lupta împotriva pandemiei.

Decizia instanței a venit după petiții împotriva programului de supraveghere, potrivit ziarului israelian Haaretz. Curtea a dat timp parlamentului până joi să adopte legislația referitoare la această practică.

Numeroase grupuri de apărare a drepturilor omului din Israel au criticat folosirea de către Shin Bet a datelor telefoanelor mobile pentru a lupta împotriva Covid-19.

Criza și măsurile de izolare au afectat economia israeliană. Multe afaceri sunt închise, iar șomajul a crescut vertiginos.

15.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus au fost confirmate oficial în Israel.