Economia, între ciocan și nicovală! Suntem mai bine pregătiți decât la criza precedentă? Ce spun experții

Economia, între ciocan și nicovală! Suntem mai bine pregătiți decât la criza precedentă? Ce spun experții

Toată Europa este afectată economic, însă unele țări mai mult, altele mai puțin. Publicația The Economist estimează că economia României se va ţine mai bine în 2020 decât alte economii europene. Motivele de optimism legate de România sunt însă întemeiate?

Matthew Sherwood, Senior Europe economist în cadrul diviziei Intelligence a prestigioasei revistei britanice The Economist, a spus în cadrul evenimentului online „Peisajul European în umbra pandemiei. România – transformare, revenire, rezilienţă”, că economia României va înregistra o scădere de 5,7% în 2020.

Scăderea va fi urmată de o revenire mai lentă, o creştere de 4% a PIB în 2021 şi o revenire la nivelul economic din 2019 undeva în 2022.

România, în formă mai bună

„Ne aşteptăm ca PIB-ul României să scadă cu 5,7%, o scădere mai mică decât media zonei euro, însă ne aşteptăm la o creştere lentă, de 4% în 2021, iar undeva în 2022 să ajungă la nivelul PIB-ului din 2019”, a spus analistul economic.

El a mai apreciat că România a intrat mai bine pregătită din punct de vedere financiar, însă are un spaţiu fiscal redus şi o capacitate instituţională mai scăzută de a răspunde la criză.

„Cred că cea mai mare diferenţă faţă de criza din 2009 a fost faptul că România, dar şi alte economii, a intrat în această criză mult mai bine pregătită decât în cea din 2009. Financiar, România este în formă mai bună, chiar dacă suferă de un spaţiu fiscal redus şi de capacitate instituţională redusă pentru răspuns la criză”.

Câștigătorii și perdanții crizei

În luna august, o altă publicație britanică de marcă, The Telegraph remarca faptul că situația actuală a creat o separare între națiunile Bătrânului Continent: pe de o parte se află țările al căror Produs Intern Brut se va prăbuși în acest an, iar de cealaltă parte – națiunile care vor avea parte de o contracție mai puțin abruptă a PIB-ului.

Cea mai mare economie europeană a suferit o contracție severă în al doilea trimestru din 2020, însă Germania vede deja luminița de la capătul tunelului. Semnalele de recuperare au început să apară în luna august, astfel că economiștii de la Deutsche Bank estimează o contracție de 6,4% în acest an.

Statele nordice vor ieși mai puțin șifonate din 2020 decât statele din sudul continentului, dacă e să ne luăm după estimările legate de evoluția PIB-ului, arată sursa citată.

În schimb, economia Marii Britanii va avea parte de cea mai mare lovitură economică dintre statele europene, în contextul unei perioade lungi de lockdown combinate cu dependența prea mare de industria de servicii și de ”consumul social”, mai notează sursa citată.

Cheltuielile guvernamentale semnificative pentru combaterea pandemiei vor împinge datoria publică până la un nivel record, de aproape 100% din Produsul Intern Brut mondial în acest an, însă această majorare ar putea fi doar un eveniment singular dacă creşterea economică îşi va reveni anul următor, a anunţat Fondul Monetar Internaţional, citat de Reuters.

Sursa: TVR

Ne puteți urmări și pe Google News