Protestele din Turcia. Peste 1.500 de persoane au fost reținute

Protestele din Turcia. Peste 1.500 de persoane au fost reținuteEkrem Imamoglu Turcia. Sursa foto: Facebook

În Turcia, sute de mii de oameni au ignorat interdicția de a protesta și au ieșit zilnic în stradă, imediat după arestarea primarului Istanbulului. Peste 1.500 de persoane au fost reținute în țară, printre care se numără și un fotoreporter de la agenția de presă franceză AFP.

00:00/01:20
Truvid
auto skip

Turcia se confruntă cu cele mai mari proteste din ultimul deceniu

Cele mai mari proteste din Turcia din ultimul deceniu au avut loc săptămâna trecută, ca reacție la arestarea primarului Istanbulului, Ekrem Imamoglu, acuzat de corupție. Susținătorii opoziției consideră această acțiune este o încălcare gravă a statului de drept.

În fața acestor proteste, autoritățile au răspuns cu o represiune care a stârnit îngrijorare în rândul grupurilor de apărare a drepturilor omului.  Marți, un tribunal din Istanbul a dispus arestarea preventivă a șapte jurnaliști care au transmis despre evenimentele din Turcia.

Reacția agenției de presă AFP

Printre aceștia s-a numărat și fotoreporterul AFP, Yasin Akgul, lucru care a generat un reproș dur din partea agenției de presă cu sediul la Paris.

„Încarcerarea sa este inacceptabilă. Acesta este motivul pentru care vă cer să interveniţi cât mai rapid pentru a obţine eliberarea rapidă a jurnalistului nostru”, a arătat Fabrice Fries, directorul general și președintele agenției, într-o scrisoare trimisă Președinției turce.

Instanța i-a acuzat pe Yasin Akgul, în vârstă de 35 de ani, și pe ceilalți de „participare la mitinguri și marșuri ilegale”. Cu toate acestea, Fries a declarat că Akgul nu a fost implicat în protest, ci doar l-a acoperit în calitate de jurnalist.

Reporteri fără frontiere, despre arestările din Turcia

Grupul pentru libertatea presei, Reporteri fără frontiere (RSF), a condamnat arestările ca fiind „scandaloase”. Reprezentantul organizației în Turcia, Erol Onderoglu, a declarat că acestea „reflectă o situație extrem de gravă în Turcia”.

Până marți, poliția a arestat în jur de 1500 de persoane pentru participarea la demonstrații ilegale, a declarat ministrul de Interne, Ali Yerlikaya. Acesta a subliniat că nu vor exista concesii pentru cei care terorizează străzile.

Mii de oameni au ignorat interdicția de a protesta și au ieșit zilnic pe străzi după arestarea lui Imamoglu pe 19 martie. Tulburările s-au răspândit în întreaga Turcie, generând ciocniri nocturne cu forțele de securitate.

Turcia n-a mai trecut prin astfel de manifestări din 2013

În contextul celor mai ample proteste din Turcia de la revolta Gezi din 2013, care au avut loc din cauza reamenajării unui parc din Istanbul, Erdogan a adoptat o atitudine sfidătoare, caracterizând mitingurile drept „teroare în stradă”.

„Cei care răspândesc teroare pe străzi şi vor să dea foc acestei ţări nu au unde să meargă. Calea pe care au luat-o este o fundătură”, a declarat Erdogan.

În timp ce vorbea, mii de studenți au mărșăluit prin cartierul Sisli din Istanbul, unde primarul Resul Emrah Sahan a fost arestat în același caz cu Imamoglu. Aceștia au strigat „Guvern, demisia” și au agitat steaguri și bannere, în timp ce un număr semnificativ de polițiști antirevoltă se aflau în alertă.

Oamenii au bătut în oale de la geamuri

Oamenii din apartamentele de deasupra au bătut în oale pentru a-și exprima aprobarea, iar mulți protestatari și-au ascuns fețele cu eșarfe sau măști pentru a nu fi recunoscuți de poliție.

„Nu ne putem exprima liber”, a declarat pentru AFP o studentă, precizând că s-a alăturat protestului pentru a apăra democraţia.

De asemenea, mii de persoane s-au adunat pentru a șaptea seară la rând, participând la un protest organizat de Partidul Republican al Poporului (CHP) condus de Imamoglu, în districtul Sarachane, unde se află Primăria Istanbulului.

Liderul CHP, Ozgur Ozel, a organizat un miting de amploare pentru sâmbătă la Istanbul. El a declarat că acest eveniment va fi cel mai mare referendum în aer liber din istorie și va exercita presiuni pentru convocarea alegerilor anticipate.

„Ne-am săturat şi vrem alegeri anticipate”, le-a spus Ozgur Ozel protestatarilor.

Organizația Națiunilor Unite și-a manifestat, de asemenea, îngrijorarea față de utilizarea detențiilor în masă de către Turcia și de interzicerea ilegală a protestelor. Aceasta a îndemnat autoritățile să investigheze orice utilizare abuzivă a forței, scrie thedailystar.net.

Recomandările noastre