Cîțu anunță investiții record în economie. Ce s-a întâmplat cu PIB-ul

Cîțu anunță investiții record în economie. Ce s-a întâmplat cu PIB-ul

România este singura țară din Uniunea Europeană în care investițiile au contribuit pozitiv la dinamica PIB-ului în primul trimestru al acestui an.

Ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu, susține că valoarea investițiilor în îregistrate în România în primele nouă luni ale anului a ajuns la 30 de miliarde de lei. Potrivit spuselor sale, România este singura ţară din Uniunea Europeană (UE) în care investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la dinamica PIB în primul semestru din 2020.

„România este singura ţară din UE în care investiţiile au avut o contribuţie pozitivă la dinamica PIB în primul semestru al anului 2020. (…) Investiţiile garantează revenirea economiei în 2020 şi creştere economică puternică în 2021”, a scris pe contul său de Facebook, ministrul Florin Cîțu.

El a mai arătat că, într-un interval de nouă luni, în România au fost cheltuite pe investiții în jur de 30 de miliarde de lei, cea mai mare sumă înregistrată în ultimii zece ani. Conform postării lui Florin Cîțu, suma este mai mare decât cea alocată în anii 2016 sau 2017.

Ne puteți urmări și pe Google News

Finanțele fac împrumut după împrumut

Pe de altă parte, Ministerul Finanțelor Publice, împrumută sume din ce în ce mai mari pentru a acoperi deficitul bugetar. Luni, ministerul condus de Florin Cîțu a împrumutat 999,7 milioane de lei de la bănci, prin două emisiuni de titluri de stat, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR). Astfel, Finanţele au atras 675 milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu maturitate la 17 de luni, la un randament mediu de 2,90%, şi încă 324,7 de milioane de lei printr-o emisiune de obligaţiuni pe 168 luni, la un randament de 3,93%.

Florin Cîțu a justificat acțiunea arătând că banii vor fi utilizați pentru acoperirea deficitului dar și pentru rambursarea altor datorii luate în anii precedenți.

„Împrumutul de astăzi (luni – n. red.) este folosit la acoperirea deficitului bugetar lunar şi plata a 47,7 miliarde de lei care reprezintă împrumuturi luate în anii precedenţi”, a scris Florin Cîţu.

Ministerul Finanţelor Publice a planificat, în luna octombrie 2020, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,4 miliarde de lei prin emisiuni de stat de tip benchmark, la care se poate adăuga suma de 660 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Suma totală, de 5,06 miliarde de lei, este mai mare cu 500 de milioane de lei faţă de cea programată în septembrie şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.