Ciorbă cu afumătură și tarhon. Rețetă din inima Ardealului
- Mădălina Sfrijan
- 12 mai 2024, 08:59
Această ciorbă țărănească este pregătită de majoritatea gospodinelor din Ardeal. Gustul pregnant al afumăturii este completat de cel al tarhonului, dar și de restul verdețurilor adăugate în preparat. După mesele bogate din perioada sărbătorilor pascale, acest fel de mâncare va fi pe placul întregii familii.
Ciorbă cu afumătură și tarhon
Rețeta pregătită în zona Ardealului include legume și verdețuri din belșug. În schimb, la capitolul afumătură, opțiunile sunt kaiserul, coastele de porc sau chiar slănina. Persoanele care își optează pentru un preparat mai slab caloric, pot folosi mușchiul afumat de porc.
Ingredientele necesare pentru această ciorbă țărănească
- 400 grame de afumătură (coaste de porc/ kaiser sau cotlet fără os)
- 2 cepe
- un ardei gras
- o rădăcină de pătrunjel
- 2 morcovi/ țelină
- bulion
- 4 cartofi mari
- câteva frunze de tarhon/leuștean
- o lingură de ulei
- oțet sau zeamă de lămâie.
Mod de preparare
Carnea de porc de taie în bucăți de dimensiuni egale și se rumenește timp de 3-4 minute, la foc mic. Separat, legumele se spală, se curăță și se toacă mărunt. Afumătura de porc se scoate din oala în care s-a rumenit pentru puțin timp, iar în locul acesteia se adaugă legumele. Uleiul aromat după rumenirea cărnii afumate va da un gust aparte legumelor călite.
Peste acestea se adaugă bulionul și se mai lasă la călit pentru 3 minute. Ulterior, peste baza pentru ciorba țărănească se adaugă carnea și se completează cu apă.
Ciorbă de afumătură cu tarhon
În cazul în care carnea afumată de porc conține destul de multă sare, aceasta se lasă în apă caldă pentru o jumătate de oră. În acest mod, excesul de sare va fi eliminat. Ciorba țărănească se lasă la foc mic pentru o oră, iar apoi se pot adăuga cartofii tăiați și verdețurile. Oțetul sau zeama de lămâie se adaugă la final. Acest preparat se poate servi cu smântână.