Ungaria a început campania de vaccinare anti-COVID la femeile însărcinate. Demersul se desfășoară în contextul în care autoritățile ungare și-au propus să relaxeze restricțiile anti-COVID după imunizarea a jumătate din populație.

Ungaria a început să permită femeilor însărcinate să se vaccineze împotriva coronavirusului, a declarat ministrul familiei, Katalin Novak, conform MTI. Ministrul a făcut o postare pe contul său de Facebook, în acest sens.

„Femeile însărcinate care doresc să se vaccineze sunt rugate să se înregistreze online şi să-şi contacteze medicul generalist, care va organiza apoi vaccinarea într-un sediu de vaccinare”, a scris Katalin Novak într postarea de pe Facebook.

Ea a menţionat şi faptul că femeile gravide ar trebui vaccinate cu ser de la Pfizer sau Moderna. De asemenea, Katalin Novak a amintit că acele femei gravide care vor să se vaccineze trebuie să aibă asupra lor în momentul vaccinării fişa de îngrijire prenatală.

Măsura de vaccinare a femeilor gravide vine în contextul în care Ungaria și-a propus să vaccineze jumătate din populație pentru a putea începe relaxarea măsurilor anti-COVID.

Ungaria a anunțat când ar putea fi ridicate restricțiile

În ultimele săptămâni, Ungaria, ţară cu o populaţie de 9,8 milioane locuitori, a înregistrat cel puţin 200 de decese zilnice cauzate de noul coronavirus. Acest lucru aduce la aproape 20.000 numărul cazurilor de deces înregistrate de la începutul pandemiei. Premierul Viktor Orban a afirmat că Ungaria va începe redeschiderea şcolilor şi a activităţilor comerciale după vaccinarea a 25% din populaţie.

Într-o declaraţie pentru postul privat Hir TV, ministrul Miklos Kasler a precizat că redeschiderea va fi condiţionată de atingerea unui obiectiv mai ambiţios.

„De îndată ce vaccinarea atinge aproximativ jumătate din populaţie, luând în calcul viteza de răspândire a variantei văzute prima dată în Marea Britanie, cred că la finalul lui mai-începutul lui iunie este momentul când putem relaxa în mod decisiv restricţiile – dacă nu apare o nouă variantă”, a explicat Kasler.

În campania de vaccinare din Ungaria au fost imunizate până acum 1,9 milioane de persoane cu cel puţin o doză. Alte aproape 700.000 de persoane au primit câte două doze. Ungaria folosește pentru vaccinarea anti-COVID și vaccinuri din China și Rusia, nu doar pe cele occidentale.