Tocăniță de soia și cartofi. Prânzul perfect pentru o zi de post

Tocăniță de soia și cartofi. Prânzul perfect pentru o zi de postCartofi. Sursa foto: Pixabay

În ultimele zile de post, majoritatea gospodinelor sunt în căutarea unor rețete care necesită puțin timp petrecut în bucătărie. Având în vedere că se apropie sărbătorile și treburile casnice se înmulțesc, este ideal să optezi pentru preparate simple și gustoase. Această tocăniță cu soia și cartofi va fi gata în 45 de minute și va fi pe placul tuturor membrilor familiei

Tocăniță de soia și cartofi

Tocănița de cartofi se numără printre preparatele tradiționale preferate de români. Acest fel de mâncare se pregătește în majoritatea zonelor țării. În afara postului, gospodinele din Ardeal folosesc afumătura pentru a-i da un gust aparte.

Dacă adaugi soia vei obține o tocăniță consistentă, care poate fi savurată cu murături sau ceapă roșie.

Pentru a o pregăti vei avea nevoie de câteva ingrediente:

  • 400 grame de cartofi
  • 80 grame de soia
  • 3 cepe mari
  • o lingură cu pastă de ardei(opțional)
  • două linguri de bulion
  • o lingură de ulei
  • sare
  • piper
  • pătrunjel/mărar

Mod de preparare

Pentru a scurta timpul de gătire, soia se pune la înmuiat în apă călduță pentru 20 de minute. O poți lăsa de seara dacă alegi să prepari tocănița a doua zi. Cuburile de soia își vor dubla volumul și vor fi moi.

Ceapa se toacă mărunt și se pune la călit cu o lingură de ulei. După ce a devenit sticloasă, se adaugă pasta de ardei și bulionul.

Tocăniță

Tocăniță. Sursa foto: Pixabay

Cartofii se curăță de coajă și se pot tăia în funcție de dimensiunea dorită.

Tocăniță de cartofi cu soia

Pune cartofii și soia înmuiată peste ceapa călită și adaugă două căni cu apă. Acoperă oala cu un capac și lasă tocănița să fiarbă la foc mic.

Acest fel de mâncare se prepară în mănăstirile din România, unde pelerinii sunt primiți la masă. La final se adaugă pătrunjelul sau mărarul tocat mărunt. Tocănița se poate savura cu murături asortate.